KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI ČETKU ZA KOSU? Ako se dugo upotrebljava može izazvati SVRAB, PERUT I CRVENILO
Foto: Shutterstock

ZDRAVO VLASIŠTE

KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI ČETKU ZA KOSU? Ako se dugo upotrebljava može izazvati SVRAB, PERUT I CRVENILO

Lepota -

Češljanje kose pomaže u distribuciji prirodnih ulja od vlasišta do vrhova, podstičući njen zdraviji, sjajniji izgled pa je zato veoma bitno nabaviti kvalitetnu četku i pažljivo je održavati. Verovatno menjate četkicu za zube otprilike svaka tri meseca jer tako kaže vaš stomatolog, ali da li ste se ikada zapitali koliki je životni vek vaše četke za kosu?

Redovno četkanje kose pomaže u raspodeli prirodnih ulja od vlasišta do vrhova. Takođe, četkanje stimuliše dotok krvi u kožu glave, prodstučići jačanje folikule kose i zdraviju kožu glave. Pored toga, četkanje može pružiti opuštajuće i umirujuće iskustvo masaže i time smanjiti nagomilani stres. Ovo su neke od korisnih smernica kako održavati četke za kosu.

Osobe sa gustom i kovrdžavom kosom češće menjaju četke

Zamena četke za kosu svakih šest do 12 meseci je dobra osnova. One kvalitetnije, uz odgovarajuću negu, mogu trajati i duže. Međutim, stvarno trajanje četki će zavisiti od drugih faktora kao što su tip dlake, tip četke i koliko često je koristite. Zanimljivo je da osobe sa gustom i kovrdžavom kosom češće menjaju četke. Svakako, dugo korišćena i prljava četka, osim što je neprivlačna za oko, može da izazove dodatne probleme.

- Stara četka za kosu može doprineti pucanju vrhova i lomljenju kose. A čekinje sa masnim naslagama mogu učiniti da vaša sveže oprana kosa izgleda beživotno i bez volumena - ističe Džerard Kaningem, kozmetolog.

Stvarno trajanje četki zavisiti od faktora kao što su tip dlake, tip četke i koliko često je koristite.
Stvarno trajanje četki zavisiti od faktora kao što su tip dlake, tip četke i koliko često je koristite.foto: Shutterstock

Četke mogu biti uzrok peruti, crvenila i svraba kože glave

Dodatna zabrinutost stvara činjenica da loše održavana četka za kosu može da sadrži buđ i razlilčite bakterije. Češljanje sa takvom četkom znači da ono što ste isprali vraćate nazad u kosu i kožu glave. Ovo stanje može izazvati probleme poput peruti ili izazvati crvenilo i svrab.

Održavanje predmeta za negu kose

Da biste produžili životni vek vaše četke, drugim rečima zdravlje vaše kose, trebalo bi da uklonite vlasi sa četke ili češlja nakon svake upotrebe. Takođe, važno je da ga temeljno čistite jednom nedeljno, bilo šamponom ili rastvorom sode bikarbone i četkicom za zube.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track