3 NAČINA DA SE REŠITE SMRDLJIVIH STOPALA: Jednostavni su a u jednom ćete posebno uživati
Foto: Shutterstock

korisni saveti

3 NAČINA DA SE REŠITE SMRDLJIVIH STOPALA: Jednostavni su a u jednom ćete posebno uživati

Lepota -

Neprijatan miris stopala i infekcije nastaju kada se bakterije koje žive na vašoj koži i u cipelama hrane znojem. Ovo dovodi do stvaranja kiselog nusproizvoda neprijatnog mirisa, objašnjava ortoped Džoj Rouland. Evo kako se rešiti ovog problema.

Napravite kupku za stopala

Temeljno čišćenje stopala je više od pukog ispiranja pod brzim tušem. Doktorka Rouland preporučuje kupku za stopala od mešavine sirćeta i vode ili Epsom soli (gorka so) i vode.

Za natapanje soli, rastvorite pola šolje Epsom soli u kadi ili velikoj posudi tople vode i držite stopala 10 do 20 minuta. Epsom so izvlači vlagu iz vaše kože, čineći je manje privlačnim mestom za preživljavanje bakterija.

Za kupku od sirćeta, pomešajte vodu i sirće u razmeri dva prema jedan (dva dela vode sa jednim delom sirćeta) u kadi ili velikoj posudi tople vode i potopite stopala 15 do 20 minuta jednom nedeljno. Možete koristiti belo ili jabukovo sirće. Sirće čini vašu kožu negostoljubivom za bakterije. Takođe, budite oprezni sa ovom sirćetnom kupkom. Nemojte je koristiti ako vaša stopala imaju otvorene rane, ogrebotine ili posekotine, ili ako namakanje iritira kožu. Ako više volite da se tuširate, važno je da temeljno operete stopala krpom i obavezno dobro očistite prostor između prstiju.

Epsom so izvlači vlagu iz vaše kože, čineći je manje privlačnim mestom za preživljavanje bakterija
Epsom so izvlači vlagu iz vaše kože, čineći je manje privlačnim mestom za preživljavanje bakterijafoto: Profimedia

Držite noge suvim

Koji god metod da odaberete, obavezno dobro osušite stopala nakon kupanja, kupke ili plivanja. Neprijatan miris dolazi od vlage, pa je važno da vaša stopala, cipele i čarape budu suvi.

Ako vam se stopala znoje tokom dana, stavite dodatni par čarapa u torbu i promenite čarape posle treninga ili tokom pauze za ručak.

Suvim stopalima možete doprineti i odabirom pamučnih čarapa i cipela od prirodnih materijala kao što su pamuk ili koža koji omogućavaju da vlaga ispari iz vaših stopala. Veštački materijali kao što su najlon ili plastika zadržavaju vlagu.

Potražite sprej koji sadrži etanol i druge sastojke za dezinfekciju koji ubijaju bakterije
Potražite sprej koji sadrži etanol i druge sastojke za dezinfekciju koji ubijaju bakterijefoto: Shutterstock

Dezinfikujte cipele

Da li vaše cipele mirišu čak i kada ih ne nosite? Ne morate ih baciti. Sprej za dezinfekciju opšte namene poput onog koji koristite u kuhinji može da neutrališe neprijatan miris. Potražite sprej koji sadrži etanol i druge sastojke za dezinfekciju koji ubijaju bakterije.

Uklonite uložak sa cipele, lagano poprskajte uložak i ostavite da se osuši 24 sata, savetuje dr Rouland.

(kurir.rs/ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track