3 OPASNOSTI KOJE KRIJE GEL MANIKIR: Evo koje bolesti možete da dobijete zbog PRLJAVIH INSTRUMENATA
Foto: Shutterstock

oprezno

3 OPASNOSTI KOJE KRIJE GEL MANIKIR: Evo koje bolesti možete da dobijete zbog PRLJAVIH INSTRUMENATA

Lepota -

Uredni, negovani i lepi nokti su nešto čemu teži svaka žena. Međutim, odlazak u salon, gel lakovi i UV lampe za brzo sušenje kriju i neke potencijalne zdravstvene rizike sa kojima treba biti upoznat. Evo na šta treba da obratimo pažnju svaki put kada zakažemo termin za manikir.

Za lepe i uredno ofarbane nokte koji će trajati duže od standardnog laka, mnoge žene biraju gel manikir, u kome se gel lak tretira pod ultraljubičastim (UV) svetlom. Ovaj manikir može da traje dve do tri nedelje i za razliku od tradicionalnog laka za nokte, zadržava svoj sjajni izgled sve vreme. Nažalost, nije sve tako idealno. Iako gel manikir donosi sjajne i izdržljive nokte, istovremeno doprinosi i brojnim zdravstvenim rizicima. Evo šta treba da znate.

Gel manikir je dugotrajan, pa se infekcije na noktima možda neće odmah otkriti jer su prekrivene lakom
Gel manikir je dugotrajan, pa se infekcije na noktima možda neće odmah otkriti jer su prekrivene lakomfoto: Profimedia

Nepravilno očišćeni instrumenti izvor bakterija i gljivica

Poslednje o čemu želite da razmišljate kada dođete u salon za manikir je rizik od infekcija, ali su one, nažalost moguće, bez obzira na vrstu manikira.

- Nepravilno očišćeni instrumenti kao i kupke za stopala mogu biti izvor infekcije - napominje dr Maral Kibarijan Skelsi, direktor Centra za dermatološku hirurgiju u Čevi Čejsu.

- Druga mogućnost zaraze podrazumeva sečenje i guranje zanoktica, koje ostavljaju prostor za ulazak mikroorganizama, plodno tlo za razvoj bakterijskih infekcija, bradavica i gljivičnih infekcija - kaže dr Šari Lipner, vanredni profesor kliničke dermatologije i direktor Zavoda za dermatologiju. Odeljenje za nokte na odeljenju za dermatologiju Veill Cornell u Njujorku.

Dok sve vrste manikira predstavljaju rizik od infekcije, gel manikir ima dodatni rizik jer može stvoriti situaciju u kojoj je teže uočiti nešto pogrešno.

- Gel manikir je dugotrajan, pa se infekcije na noktima možda neće odmah otkriti jer su prekrivene lakom. Drugi rizici poput tamne linije na noktu, mogućeg znaka infekcije ili čak melanoma, mogu se otkriti kasno – objašnjava dr Lipner.

Zračenje UV lampi može izazvati mutacije ćelija koje su povezane sa rakom kože
Zračenje UV lampi može izazvati mutacije ćelija koje su povezane sa rakom kožefoto: Profimedia

Izlaganje UV zracima uvećava rizik od raka

Da bi se učvrstio gel lak za nokte, koristi se UV lampa. Nedavna studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da zračenje ovih lampi može izazvati mutacije ćelija koje su povezane sa rakom kože.

- I melanom, najozbiljniji rak kože, i nemelanomski karcinom kože, kao što su karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija, povećavaju se nakon čestog izlaganja ultraljubičastom svetlu - kaže dr Skelsi.

Metakrilati u manikiru rizik za alergije na koži

- Metakrilati u manikiru, vrsta hemijskog jedinjenja iz porodice akrilnih polimera koji se koriste za stvaranje trajnih noktiju, mogu izazvati kontaktnu alergiju na koži. Ponovljeno izlaganje vlažnom ili neočvrslom gelu ili prašini dovodi do značajnih alergijskih reakcija koje mogu biti dugotrajne, objasnio je Skelsei.

- Do slabijeg očvršćavanja laka može doći ako se nanosi u debelom sloju, pošto UV svetlost ne može da prodre kroz slojeve za potpunu polimerizaciju - dodaje Skelsi.

Metakrilati se mogu koristiti i za stomatološke zahvate, kao i za zamenu kolena i kuka, tako da razvoj alergije može da izazove probleme izvan samog manikira.

Običan manikir bez trajnog laka za nokte dolazi sa manjim rizikom
Običan manikir bez trajnog laka za nokte dolazi sa manjim rizikomfoto: Profimedia

Kako sprečiti rizike i imati uredne i negovane nokte?

Ako odlučite da napravite gel manikir, važno je da budete svesni rizika i učinite sve što možete da sprečite štetu. Dr Skelsi predlaže sledeće korake:

  • Da biste izbegli izlaganje UV svetlu, namažite ruku kremom za sunčanje koja sadrži cink ili titanijum oksid, koja deluje odmah. Takođe možete nositi rukavice bez prstiju koje štite od UV zraka da biste smanjili rizik.
  • Možete poneti sopstvene alate za nokte da biste smanjili šanse da dobijete infekciju.
  • Iako postoje kompleti za manikir kod kuće, sigurnije je izbegavati ih jer oni koji ih koriste nemaju stručnost profesionalaca i mogu se nesvesno izložiti riziku od razvoja alergija.
  • Iako gel manikir može biti praktičan, običan manikir bez trajnog laka za nokte dolazi sa manjim rizikom.
  • Nekoliko nedelja odmora od gel manikira takođe može pomoći noktu da diše i zaštiti vas od neželjenih infekcija.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track