7 SASTOJAKA IZ KOZMETIKE KOJI MOGU DA IZAZOVU ALERGIJU: Pažljivo čitajte etikete i sprečite reakcije na koži
Foto: Shutterstock

birajte pametno

7 SASTOJAKA IZ KOZMETIKE KOJI MOGU DA IZAZOVU ALERGIJU: Pažljivo čitajte etikete i sprečite reakcije na koži

Lepota -

Gotovo svi smo makar jednom iskusili da nam se koža odjednom "upali" bez razloga, pojavi se crvenilo, svrab ili peckanje. Iako su pojedini proizvodi pravljeni posebno za osetljivu kožu, ponekada se može desiti da neki od sastojaka kod pojedinih osoba izazovu alergijsku reakciju.

Naravno, treba se podsetiti šta smo sve koristili od proizvoda za čišćenje i negu kože, a to nije uvek lako jer prosečna osoba u toku dana koristi najmanje desetak različitih proizvoda, od sapuna, tonika, hidratantne kreme do pudera, šminke, proizvoda za čišćenje lica, noćne kreme.

Iako su alergije na uobičajene kozmetičke sastojke vrlo česte, zapravo je teško otkriti šta je okidač, ali poznavanje najčešćih krivaca može vam pomoći da se snađete.

Ftalati

DBP ili di-nbutil ftalati, kako su naznačeni na listi sastojaka, najčešće se koriste u kozmetici u lakovima za nokte kako bi im dali potrebnu gipkost i elastičnost. Osim što se smatraju potencijalnim kancerogenima i mogućim uzrocima oštećebnja fetusa, izazivaju i alergijske reakcije i ekcem. Njihova upotreba je zabranjena u Evropi, ali još uvek postoje proizvodi iz drugih zemalja koji ih mogu sadržati. Zato, kada kupujete lak za nokte, proverite da li sadrži ovaj rizični sastojak.

Kada kupujete lak za nokte, proverite da li sadrži ftalate
Kada kupujete lak za nokte, proverite da li sadrži ftalatefoto: Profimedia

Triklosan

Ovaj sastojak dodaje se mnogim proizvodima namenjen smanjenju ili sprečavanju bakterijske kontaminacije. Dodaje se nekim antibakterijskim sapunima i sredstvima za pranje tela, pastama za zube i nekim kozmetičkim proizvodima, prema Upravi za hranu i lekove.

U nekim slučajevima i sam sapun može izazvati svrab i osip, kao i osećaj zatezanja u dlanovima i vrhovima prstiju. Ako primetite takvu reakciju na rukama, izbegavajte sapune i sterilizatore sa antibakterijskim agensima.

Ši puter (Shea Butter)

Iako može izgledati kao potpuno bezopasan sastojak, svako ko je alergičan na orašaste plodove mogao bi da bude preosetljiv na ovaj sastojak u kozmetici. Ljudi koji su inače alergični na orašaste plodove mogu razviti alergijsku reakciju, osim na ši puter i kakao puter, čak i ako su ovi sastojci organskog porekla.

Formaldehid

Iako većina kozmetičkih proizvoda ne sadrži ovaj konzervans, mnogi sadrže supstance koje oslobađaju formaldehid, kao što je imidazolidinil urea ili kvaternijum-15. Dakle, ako ste iskusili alergijsku reakciju na formaldehid, imate dugu listu sastojaka koje treba izbegavati.

Možda vas iznenadi, ali jedan od najčešćih uzroka dermatitisa na očnim kapcima je formaldehid prisutan u laku za nokte. Naime, dan-dva nakon lakiranja, formaldehid može da se oslobodi iz laka, a pošto je koža na rukama deblja, crvenilo će se ređe javljati, ali dok se perete ili nanosite kremom za oči, formaldehid može izazvati alergijsku reakciju na očnim kapcima.

Ako su vam parabeni nekada izazvali crvenilo, trebalo bi da kupiujete samo prirodnu kozmetiku
Ako su vam parabeni nekada izazvali crvenilo, trebalo bi da kupiujete samo prirodnu kozmetikufoto: Shutterstock

Parabeni

Jeftini su i stabilni, pa su među najčešćim konzervansima i ponekad nije lako pronaći proizvod koji ih ne sadrži. Međutim, ako su vam nekada izazvali crvenilo, trebalo bi da kupiujete samo prirodnu kozmetiku bez parabena.

Kiseline

Većina kiselina u umerenim dozama ne izaziva alergijske reakcije, ali problem može biti cimetna kiselina, prisutna u mnogim pastama za zube kao supstanca koja sprečava stvaranje kamenca na zubima, a koja može da izazove svrab i crvenilo na i oko usana.

Retinoidi

Oni su klasičan iritirajući sastojak iako su prisutni u mnogim proizvodima protiv starenja. Oni čine kožu osetljivijom na sunce leti i sklonom isušivanju zimi. U svakom slučaju, preporučljivo je češće koristiti proizvod sa nižom koncentracijom retinoida nego onaj sa većom koncentracijom.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track