OPASNO PO ZDRAVLJE: Da li znate šta sadrže proizvodi za stilizovanje kose?

dokazano

OPASNO PO ZDRAVLJE: Da li znate šta sadrže proizvodi za stilizovanje kose?

Lepota -

Proizvodi za kosu koje koriste milioni ljudi širom sveta ih potencijalno izlažu opasnim hemikalijama koje mogu da izazovu neplodnost, nalazi su najnovijih studija.

Siloksani su veštački stvorene hemikalije koje se koriste u kremama, uljima i sprejevima za sjaj i uglađenost kose tako što sprečavaju uticaj vlage na kosu. Ove hemikalije, koje su derivat silikona, se dovode u vezu sa problemima kao što su neplodnost, hormonalni disbalans i oštećenje jetre.

Naučnici sa Univerziteta Perdu iz Indijane otkrili su da kada se koristi sa aparatima za visoko zagrevanje poput pegli ili uvijača za kosu, proizvodi koji sadrže siloksan isparavaju i ispuštaju toksine u vazduh. Tokom istraživanja izvršili su niz eksperimenata u kojima su ispitanici morali da stilizuju kosu u uskom, zatvorenom prostoru. Nakon toga, naučnici su merili nivo štetnih hemikalija koje su isparavale prilikom upotrebe pegli ili uvijača za kosu. Rezultati su pokazali da je ukupna koncentracija siloksana u vazduhu bila 82 miligram po kubnom metru, ali da je 70 odsto sadržine nestalo ako bi se u prostoriji prilikom stilizovanja uključio ventilator. U proseku, ispitanicima je bilo potrebno oko 20 minuta za stilizovanje kose, a tokom tog vremena su udahnuli oko 17 miligrama siloksana.

Online kupovina, Hangar, Prometz, Sređivanje, Kosa, Obrve, Nokti, Frizer, Akcija
foto: Promo

Studije sprovedene nad životinjama pokazale su da je potrebna mnogo veća koncentracija ovih hemikalija, do desetine hiljada, da bi one bile smrtonosne. Iako nije poznato kolika bi doza bila smrtonosna za ljude, naučnici upozoravaju da svakodnevno izlaganje ovim hemikalijama može da ima veoma štetan uticaj na zdravlje ljudi.

Iako je većina proizvoda koji su testirani bili namenjeni za žene, upotrebljavaju ih i muškarci za stilizovanje kose, a temperature na aparatima za ispravljanje i uvijanje kose je bila 210 stepeni Celzijusovih.

- Rezultati naše studije su veoma alarmantni. Nismo očekivali da vidimo toliku emisiju štetnih hemikalija iz proizvoda koji se nalaze u slobodnoj prodaji i to prilikom svakodnevne nege kose – izjavio je dr Nusrat Jung, profesor sa Univerziteta Perdu i vođa istraživanja.

Najproblematičnija hemikalija koju su otkrili u studiji je dekametilciklopentasiloksan (D5 Siloksan) koji se često nalazi kao prvi ili drugi sastojak u mnogim proizvodima za negu kose, što znači da je njegov sadržaj najveći u navedenom proizvodu.

kosa, lokne, figaro
foto: Profimedia

- Studije izvedene na životinjama u laboratorijama su pokazale da D5 siloksan može da ima štetan efekat na respiratorni trakt, jetru i nervni sistem. Upotreba ove hemikalije u proizvodima koji se ispiraju je već zabranjena u mnogim zemljama Evropske Unije. Mnogi od proizvoda koji sadrže ovu hemikaliju su parfimisani, a hemikalije koje se koriste za stvaranje tih mirisa su takođe štetne – objašnjava dr Jung.

Za još jedan siloksan, koji se zove D4, koji je pronađen u proizvodima za kosu, je dokazano da ometa rad endokrinih žlezda. U istraživanjima sprovedenim nad miševima, ova hemikalija je uticala na povećanje materica životinja ali i promenila visinu ćelija koje oblažu tkiva u telu, što je negativno uticalo na reproduktivne organe i doprinelo ometanju endokrinog sistema. Ovakve smetnje doprinele su razvoju stanja kao što je sindrom policističnih jajnika.

S obzirom da osoba tokom 20 minuta provedenih u stilizovanju kose može da udahne u proseku 17 miligrama siloksana, veoma je važno da je tokom ove radnje u prostoriji uključen ventilator ili neka vrsta prečišćivača vazduha, zaključak je studije objavljene u časopisu “Environmental Science & Technology”. Uključivanje ventilatora uklanja 70 odsto štetnih hemikalija, i koncentraciju D5 siloksana smanjuje na 1 miligram po kubnom metru.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track