ZIMSKI VAZDUH ISUŠUJE KOSU: Osvežite je ovom domaćom, hidrantnom maskom na bazi grčkog jogurta
Foto: Shutterstock

nega na prvom mestu

ZIMSKI VAZDUH ISUŠUJE KOSU: Osvežite je ovom domaćom, hidrantnom maskom na bazi grčkog jogurta

Lepota -

Hladan vazduh napolju tokom zimskih meseci i suv vazduh u zagrejanim prostorijama isušuju kosu i čine je lomljivom, beživotnom i bez sjaja. Zato je neophodno dodatno je hidrirati i koristiti kvalitetne regeneratore. Međutim, to ne mora uvek biti proizvod sa polica marketa, već ga možete i sami napraviti. Evo i kako.

Domaći regenerator, koji je izuzetno jednostavan za pravljenje, na bazi grčkog jogurta, maslinovog ulja i meda, učiniće vašu kosu dobro hidriranom, sjajnom i mekom na dodir, a sprečiće elektrisanje kose pa će vaša frizura biti uredna i tokom zime.

Biće vam potrebno:

  • 3/4 šolje punomasnog grčkog jogurta
  • 1/4 šolje meda
  • 2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema i korišćenje

Pomešajte sve sastojke tako da dobijete ujednačenu smesu. Nanesite masku na čistu, vlažnu kosu.

Preporučljivo je da kosu podelite na najmanje dva dela kako biste ravnomernije naneli masku na sve delove kose. Započnite nanošenje od korena, a zatim nastavite prema krajevima. Pokrijte potom kosu kapom za kosu za tuširanje ili plastičnom kesom i ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Što duže to bolje!

Takođe možete umotati zagrejani peškir oko glave, jer će toplota omogućiti bolju apsorpciju korisnih materija iz sastojaka maske. Porom dobro isperite hladnom vodom i ponovite postupak jednom nedeljno da bi vaša kosa bila jača, mekša, zdravija i sjajnija.

Ovaj domaći regenerator učiniće vašu kosu hidriranom, sjajnom i mekom na dodir
Ovaj domaći regenerator učiniće vašu kosu hidriranom, sjajnom i mekom na dodirfoto: Shutterstock

Kada pripremate ovu masku, prilagodite količinu sastojaka dužini i debljini vaše kose (za veoma dugu i gustu kosu udvostručite navedene količine). Umesto grčkog možete koristiti i običan jogurt, koji je takođe efikasan, ali sadrži nešto manje proteina.

Proteini sprečavaju pucanje krajeva a med pomaže kod hidratacije kose

Grčki jogurt je bogat proteinima i masnim kiselinama i veoma prija suvoj i oštećenoj kosu. Proteini jačaju kosu i sprečavaju pucanje vrhova, dok masne kiseline vlaže i neguju kosu. Mlečna kiselina podstiče rast kose i čisti kožu glave, sprečavajući tako svrab i perut. Med zadržava vlagu u kosi, a vitamini i antioksidansi koje sadrži jačaju folikule kose i podstiču rast kose, dok njegova antibakterijska svojstva pomažu u održavanju čistog i zdravog vlasišta. Maslinovo ulje obezbeđuje dugotrajniju hidrataciju kose od nekih drugih vrsta ulja i oblaže spoljašnji sloj kose, čineći je glatkom i sjajnom. Prodire u strukturu kose i daje joj neophodnu elastičnost, a antioksidansi koje sadrži štite kosu i čine je jačom i zdravijom.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track