TAJNA MLADALAČKE KOŽE: Stručnjaci savetuju kako da sačuvate i nadomestite KOLAGEN?
Foto: Shutterstock

zauvek mladi

TAJNA MLADALAČKE KOŽE: Stručnjaci savetuju kako da sačuvate i nadomestite KOLAGEN?

Lepota -

Kako starimo u koži imamo sve manje zaliha kolagena u kojima smo uživali u mladosti. Kolagen se razrađuje brzinom od jedan odsto godišnje od sredine dvadesetih godina pa nadalje, što izaziva pojavu pora i bora, ali i mlitavosti kože.

- Kolagen je protein koji služi i kao nevidljiva podrška našoj koži. On je razlog što su bebini obrazi mekani i elastični – objašnjava dr Ema Kreitorn, dermatolog.

Kada je reč o zalihama kolagena, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Pa tako, što više možemo da sprečimo razgradnju kolagena, to će naša koža biti bolja kako starimo.

- Nije nikakvo iznenađenje da je najveći akcelerator u uništavanje kolagena izlaganje ultraljubičastom zračenju ili UV svetlu. S razlogom svaki dermatolog ponavlja važnost dobre kreme sa zaštitnim SPF faktorom, jer osim što sprečava rak kože i hiperpigmentaciju, neophodna je za očuvanje nivoa kolagena u koži – napominje dr Kreitorn.

Kako sačuvati kolagen?

Tek kada se savlada umetnost očuvanja kolagena, možemo pokušati da potpomognemo njegovo stvaranje.

Online kupovina, Hangar, Technostore, Masažer, Čišćenje, Lice, Nega, Koža
foto: Profimedia

- Najsigurniji način jeste upotreba krema sa retinoidom. Vitamin A se ponaša kao hormon i prenosi poruke fibroblastima u dermisu kože, upućujući ih da se uključe i počnu da proizvode više kolagena i hijaluronske kiseline. Ali ako vam ne odgovaraju retinoidi, onda možete da pokušate i sa vitaminom C za koji je dokazano da podržava sintezu kolagena – kaže dr Kreitorn.

Vašem telu su potrebni vitamin C, cink, mangan i bakar pa je važno da ih imate u ishrani

Osim krema, u stvaranju kolagena veoma je važna i ishrana.

- Kako bi proizveo kolagen, vašem telu su potrebni vitamin C, cink, mangan i bakar pa je važno da ih imate u ishrani - kaže dr Sofi Šoter, estetski hirurg.

Dermatolozi obično nisu veliki obožavatelji suplemenata, jer ne postoji mnogo dokaza da kolagenski peptidi zaista prodiru do kože. Međutim, dosta njih se slaže da su bar dobar način za opštu hidrataciju kože, kada se uzimaju redovno.

Izvor: Vogue

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track