Probajte ovu opuštajuću kupku za stopala: Neguje i ima antigljivično dejstvo
Foto: Shutterstock

moć prirode

Probajte ovu opuštajuću kupku za stopala: Neguje i ima antigljivično dejstvo

Lepota -

Kupke za stopala koje možete napraviti sami kod kuće odličan su način da opustite umorne noge, negujete kožu stopala a korisne su i za sprečavanje razmnožavanja gljivica pa samim tim i problema do kojih one mogu dovesti. Evo kako je možete napraviti.

Nekoliko sastojaka za domaće kupke za stopala imaju antigljivično dejstvo. Na primer, laboratorijska studija iz 2012. sugeriše da soda bikarbona može biti efikasna protiv mnogih vrsta gljivica.

Pored toga, laboratorijska studija iz 2013. pokazala je da ulje čajevca smanjuje rast gljivice koja može izazvati infekcije noktiju.

Međutim, pošto su ovo laboratorijske studije i one ne dokazuju da ovi sastojci mogu izlečiti gljivične infekcije kod ljudi, međutim, mogu da spreče rasvoj gljivica.

Laboratorijska studija pokazala je da ulje čajevca smanjuje rast gljivice koja može izazvati infekcije noktiju
Laboratorijska studija pokazala je da ulje čajevca smanjuje rast gljivice koja može izazvati infekcije noktijufoto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 kapi ulja čajevca
  • 2 kapi eteričnog ulja limuna
  • 1 kašika baznog ulja (kao što je maslinovo ulje ili ulje jojobe, badema, kanrationa, kokosa)
  • 1/4 šolje sode bikarbone

Priprema:

Pomešajte bazno ulje sa esencijalnim uljem u posudi i dodajte sve sastojke u kupku za stopala. Potopite stopala 15 minuta pa ih osušite čistim peškirom i uverite se da su stopala potpuno suva pre nego što obujete čarape ili cipele.

Ovo kupka za stopala ne zamenjuje medicinske tretmane za gljivične infekcije. Ukoliko imate simptome gljivične infekcije noktiju ili kože na stopalima, trebalo bi da razgovara sa lekarom.

Prenela: O.M.

(izvor: medicalnewstoday.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track