Ako imate suvu kožu, ova hrana može biti krivac: Svako od nas preteruje barem sa jednom
Foto: Shutterstock

lepota dolazi iznutra

Ako imate suvu kožu, ova hrana može biti krivac: Svako od nas preteruje barem sa jednom

Lepota -

Tokom zimskih meseci, nisker spoljašnje tmeprature i suv vazduh u zatvorenim prostorijama dovode do isušivanja kože, pa nekada ni kreme za hidrataciju ne mogu u potpunosti da reše problem. Zato, jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da obezbedite svom telu optimalnu hidrataciju i izbegavate ove namirnica koje mogu podstaći isušivanje kože.

Kofein

Pića poput kafe, čajeva, gaziranih pića i energetskih pića uglavnom sadrže kofein. Umerene količine kofeina (oko 400 miligrama ili četiri šoljice kafe dnevno, prema Upravi za hranu i lekove) obično nisu povezane sa dehidracijom jer voda u napitku često nadoknađuje efekte dehidracije.

Ali ako konzumirate kofein kasnije tokom dana, to može uticati na vaš san, što može dovesti do dehidracije kože.

- Samo jedna noć lošeg sna može se uočiti na vašoj koži u vidu smanjene hidratacija, oslabljene zaštiten barijere, ubrzanog starenje kože i tamni podočnjaci - kaže dr Vitni Bou, dermatolog iz Njujorka.

Alkohol

Alkohol je diuretik i dovodi do gubljenja vodu kroz pojačano mokrenje. Prekomerne količine mogu doprineti ukupnoj dehidraciji. Konzumiranje alkohola takođe iscrpljuje vaše prirodne antioksidante, čineći vašu kožu podložnijom oštećenjima od zagađenje i ultraljubičastih zraka, a takođe kao i kofein, alkohol takođe može poremetiti vaš san objasnila je dr Bou.

Previše soli može dovesti do toga da vaše telo povuče vodu iz svojih ćelija i dovede organizam do dehidracije
Previše soli može dovesti do toga da vaše telo povuče vodu iz svojih ćelija i dovede organizam do dehidracijefoto: Shutterstock

So

Konzumiranje previše natrijuma tj. soli može dovesti do toga da vaše telo povuče vodu iz svojih ćelija i dovede organizam do dehidracije, objasnila je Sju Elen Anderson-Haines, dijetetičar.

Preporučena količina natrijuma dnevno manja je od 2.300 miligrama (oko 1 kašičica).

Visoke količine natrijuma tj. soli se često nalaze u već pripremljenoj hrani kao što su smrznuta hrana, konzervirana hrana, sendviči i supe, kao i u sosovima kao što su soja sos ili paradajz sos. Vodite računa o tome koliko soli jedete svaki dan što će pomoći u održavanju tonusu i elastičnosti vaše kože (pored mnogih drugih zdravstvenih prednosti).

Dodati šećeri

Prema Američkom udruženju za srce, žene ne bi trebalo da konzumiraju više od 6 kašičica šećera dnevno, a muškarci ne više od 9 kašičica. Ali samo jedna flašica gaziranog napitka ima više od 10 kašičica šećera..

Anderson Haines preporuje da budete svesni koliko šećera konzumirate u napicima poput gaziranih pića, čajeva, kafe i energetskih napitaka, sugerišući da ih zamenite vodom i voćem (koji sadrže prirodne šećere) kada je to moguće.

Iako glavni izvor dodatog šećera mogu biti pića, postoje i druge namirnice u kojima se dodatak šećera može sakriti, kao što su deserti, puteri od orašastih plodova, sosovi od paradajza, hranljive pločice, žitarice i hleb. Takođe imajte na umu da se šećer na etiketama "krije" pod različitim nazivima kao što su dekstroza, melasa, šećer od trske, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, maltoza, nektar agave, saharoza i šećer od repe.

Pržena hrana može negativno uticati na našu kožu jer izaziva upalu
Pržena hrana može negativno uticati na našu kožu jer izaziva upalufoto: Shutterstock

Pržena hrana

Masna pržena hrana (poput pomfrita, čipsa i krofni) može negativno uticati na našu kožu jer izaziva upalu, što može biti povezano sa dehidracijom.

Anderson Haines preporučila je pečenje hrane ili korišćenje frizete na vruć vazduh (air fryer) kao alternativu prženju.

Jedite hranu bogatu vodom

Osim vode za piće, Anderson Haines ističe da je važno jestii hranu bogatu vodom, poput spanaća, krastavca, bobičastog voća, dinja i paprike.

- Tečnost je zarobljena unutar ćelija hrane i polako se oslobađa tokom procesa varenja za stalan izvor hidratacije - rekla je ona.

Takođe, obratite pažnju na to kako pripremate svoje povrće. Ključno je da ga jedete sirovo ili lagano kuvano na pari. Takođe, preporučuje se i hranu koja sadrži zdrave masti poput omega-3 koje se nalaze u avokadu, čia semenkama, lanenim semenkama, orašastim plodovima, maslinama i ribi.

Prenela: O.M.

(izvor: huffpost.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track