Kako da se rešite žuljeva? Ova 3 prirodna sastojka mogu da pomognu
Foto: Shutterstock

korisni saveti

Kako da se rešite žuljeva? Ova 3 prirodna sastojka mogu da pomognu

Lepota -

Žuljevi su uzrokovani konstantnim pritiskom na određeno mesto na vašoj koži. Dodatni slojevi kože stvaraju se preko zahvaćenog područja sve dok pojavi tvrđa, podignuta kvržica. Evo na koje načine ih se možete rešiti...

Žuljevi obično ne bole i najčešće se nalaze na petama, dlanovima, prstima kao i na nogama i kolenima. Nošenje uskih cipela, bosonogo hodanje, sviranje na instrumentima i rad rukama, česti su uzroci pojave žuljeva.

Žuljevi uglavnom ne ukazuju na zdravstveni problem i nisu razlog za javljanje lekaru. Međutim, važno je da nikada ne koristite žilet ili oštar pribor kako biste pokušali da ih skinete sa kože. Ovo može dovesti do povreda i uzrokovati infekciju područja, posebno ako je žulj tek nastao.

Važno je da nikada ne koristite žilet ili oštar pribor da biste uklonili žulj
Važno je da nikada ne koristite žilet ili oštar pribor da biste uklonili žuljfoto: Shutterstock

NIkada ne bušite žuljeve

Ako žulj počne da menja boju ili obilno krvari, trebalo bi da potražite medicinsku pomoć. Vaš lekar može da vas uputi kod podologa kako bi odredio dalji tretman. Ako imate problema sa cirkulacijom i razvijete žuljeve na stopalima, morate biti posebno oprezni i nežno postupati sa njima.

Kada se žulj pojavi, možete doći u iskušenje da ga probušite. Međutim, treba ga ostaviti netaknutim jer se otvoreni plikovi mogu inficirati. Pokrivanje žulja zavojem zaštitiće ga dok zarasta.

Ako ne dirate žulj, on će se na kraju stvrdnuti i nestati. Dok se to ne dogodi, mehurih ispunjen tečnošću može biti neprijatan, u zavisnosti od veličine.

Ako je žulj ipak pukao, dozvolite da tečnost potpuno iscuri iz njega pa dezinfikujte područje i pokrijte žulj zavojem ili gazom. Svakodnevno čistite područje i nanosite antibakterijsku mast dnevno. Držite žulj pokriven dok ne zaraste, piše magazin Healthline.

Nkada ne bušite žulj i držite ga pokrivenog dok ne zaraste
Nkada ne bušite žulj i držite ga pokrivenog dok ne zarastefoto: Shutterstock

A ukoliko se žulj već stvdrnuo, postoje neki prirodni načini koje možete isprobati kod kuće kako biste ih se rešili.

Ricinusovo ulje

Ovo ulje ima svojstva koja ga čine prirodnim lubrikantom za kožu što može biti od pomoći kada pokušavate da se rešite žulja i ubrzate oporavak kože. Natapanje žulja mešavinom tople vode sa pet kašika ricinusovog ulja trebalo bi da bude dovoljno da podmaže tvrdu kožu i umiri zahvaćeno područje.

Kupka sa epsom soli

Epsom so se smatra pilingom a ova kupka je posebno korisna ako pokušavate da opustite stopala ali i da se istovremeno rešite žuljeva. Fina zrna soli se rastvaraju kako bi opustili mišiće i umirili kožu. Ako pomešate 2 do 3 supene kašike u lavoru ili posudi tople vode pre nego što natopite žulj, postaće mekši i brže će zaceliti.

Epsom so se smatra pilingom a ova kupka je posebno korisna za opuštanje umornih stopala
Epsom so se smatra pilingom a ova kupka je posebno korisna za opuštanje umornih stopalafoto: Shutterstock

Soda bikarbona i limunov sok

Ova kombinacija uključuje kisele komponente (sok od limuna) i hemijske komponente (natrijum hidrogen karbonat, takođe poznat kao soda bikarbona) kako bi se pokrenula reakcija koja olakšava uklanjanje žuljeva.

Za početak će vam biti potrebna topla voda, lavor i dve do tri kašike limunovog soka. Nakon nekoliko minuta namakanja stopala u ovom rastvoru, dodajte sodu bikarbonu. Fina zrna sode bikarbone i reakcija koja nastaje njenim dodavanjem limunovom soku mogu pomoći kod omekšavanja žuljeva.

Prenela: O.M.

(izvor: healthline.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track