Šta dovodi do pojave masne kose? Proverite imate li neki od ovih zdravstvenih problema
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Šta dovodi do pojave masne kose? Proverite imate li neki od ovih zdravstvenih problema

Lepota -

Masna kosa javlja se kada lojne žlezde vašeg skalpa proizvode višak ulja. Dok uobičajeni uzroci masne kose uključuju neke greške u rutini nege, takođe i pojedini zdravstveni problemi mogu dovesti do ovoga.

Ovo su neki od najčešćih razloga preteranog mašćenja kose.

Hormonalne fluktuacije

Tokom menstrualnog ciklusa, promene u nivoima estrogena i progesterona mogu dovesti do promena na koži. Povećanje proizvodnje ulja na koži je razlog zašto se kod mnogih žena javljaju hormonske akne pre menstruacije. Isto važi i za žene koje imaju problem sa masnom kosom. Obratite pažnju na to da ako se ovo dešava ciklično, možda su krivi vaši hormoni.

Takođe, testosteron povećava proizvodnju ulja. Žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS), koji karakteriše povišen testosteron, mogu primetiti simptome kao što je masna koža. Ovo takođe da se odnosi i na kožu glave, zbog čega kosa izgleda masno.

Problemi sa kožom skalpa

Pojeidni problemi sa kožom takođe utiču i na kožu glave i mogu dovesti do masne kose. Seboroični dermatitis (ljusknje kože glave i lica) utiče na žlezde koje proizvode masnoću. Pored crvenila, perutanja i stvaranja ljuspica, možete primetiti i masnu kosu.

 Kod seboreičnog dermatitisa, pored crvenila, perutanja i stvaranja korica, možete primetiti i masnu kosu.
Kod seboreičnog dermatitisa, pored crvenila, perutanja i stvaranja korica, možete primetiti i masnu kosu.foto: Shutterstock

Gljivična infekcija kože glave

Gljivična infekcija skalpa (candida) može uključivati simptome masne kože i masnih mrlja. Ovi simptomi se potom šire na kosu, čineći je masnom.

Parkinsonova bolest

Jedna od uobičajenih pojava povezanih sa Parkinsonovom bolešću je seboroični dermatitis. Ako imate Parkinsonovu bolest, možda ćete biti skloniji ovom stanju kože glave i masnoj kosi. Pored toga, još jedan srodni simptom je prekomerno znojenje. Ako se ojačano znojite na glavi, verovatno ćete imati i masnu kosu.

Ravnu kosu treba najčešće prati jer se lakše masti nego kovrdžava i oštrija kosa
Ravnu kosu treba najčešće prati jer se lakše masti nego kovrdžava i oštrija kosafoto: Shutterstock

Prirodni tretman za masnu kosu

Pored pravilnog pranja i nege kose, postoje neke druge stvari koje možete učiniti u borbi protiv masne kose:

  • koristite suvi šampon između pranja
  • redovno češljajte kosu kako biste rasporedili ulja po celoj dužini kose
  • koristite piling za kožu glave

Ako se pitate koliko puta tokom nedelje treba da perete kosu, to svakako zavisi od vašeg tipa kose. Ravnu kosu treba najčešće prati jer se lakše masti nego kovrdžava i oštrija kosa.

Prenela. O.M.

(izvor: verywellhealth.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track