Visokokvalitetni regenerator za kosu je leti obavezan, jer vreli dani koji nam stižu isušuju vlasi i čine ih lomljivim, beživotnim i bez sjaja.

Domaći regenerator, koji je izuzetno jednostavan za pravljenje, na bazi grčkog jogurta, maslinovog ulja i meda, učiniće kosu dobro hidriranom, sjajnom i mekom na dodir, a sprečiće i elektrisanje koje kosu čini neposlušnom.

Jogurt

Grčki jogurt je bogat proteinima i masnim kiselinama koje čine čuda za suvu i oštećenu kosu. Proteini jačaju kosu i sprečavaju pucanje vrhova, dok masne kiseline vlaže i neguju kosu. Mlečna kiselina podstiče rast kose i čisti kožu glave, čime sprečava svrab i perut.

Med

Med privlači i zadržava vlagu u kosi, vitamini i antioksidansi koje sadrži jačaju folikule dlake i podstiču rast kose, dok njegova antibakterijska svojstva pomažu u održavanju čistog i zdravog vlasišta.

profimedia0169670395.jpg
Profimedia 
Med sadrži oko 18 vrsta aminokiselina korisnih za kosufoto: Profimedia

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje obezbeđuje dugotrajniju hidrataciju kose u odnosu na druge vrste ulja i oblaže spoljašnji sloj vlasi, čineći ih glatkim i sjajnim. Prodire u strukturu dalke i daje joj neophodnu elastičnost, dok antioksidansi koje sadrži štite kosu i čine je jačom i zdravijom.

profimedia0397564684.jpg
Profimedia 
maslinovo ulje Prodire u strukturu dalke čineći je glatkom i sjanomfoto: Profimedia

Domaći regenerator za dubinsku negu

Sastojci:

  • 3/4 šolje punomasnog grčkog jogurta
  • 1/4 šolje meda
  • 2-3 kašike maslinovog ulja

Priprema i upotreba:

  • Pomešajte sve sastojke tako da dobijete jednoličnu smesu.
  • Nanesite masku na čistu, vlažnu kosu. Preporučljivo je da kosu podelite na najmanje dva dela kako biste je ravnomernije naneli.
  • Nanesite je od korena, a zatim nastavite prema krajevima. Pokrijte kapom za tuširanje ili plastičnom kesom i ostavite da deluje najmanje 30 minuta. Što duže stoji to bolje.
  • Takođe možete umotati zagrejani peškir oko glave, jer će toplota omogućiti bolju apsorpciju korisnih materija iz maske.
  • Dobro isperite mlakom vodom i ponovite postupak jednom nedeljno da bi vaša kosa bila jača, mekša, zdravija i sjajnija.

Prilikom pripreme ove maske, prilagodite količinu sastojaka dužini i debljini vaše kose (za veoma dugu i gustu kosu udvostručite navedene količine). Umesto grčkog možete koristiti i običan jogurt, koji je takođe efikasan, ali sadrži nešto manje proteina.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs