Divlji kesten, poznat po svojim blagotvornim svojstvima, često se koristi u domaćoj kozmetici. U pripremi prirodnih preparata, ekstrakt divljeg kestena može se dodavati u kreme ili losione za kožu, a koristi se i za izradu tonika ili obloga. Njegova antiinflamatorna svojstva pomažu u smanjenju crvenila i iritacija, a dobar je izbor i za osvežavanje kože.

Melem za kosu

Divlji kesten vraća sjaj i daje čvrstinu kosi ako se koristi losion od 50 grama oljuštenog i istucanog divljeg kestena koji se u litri vode kuva do ključanja i 15 minuta preko. Proceđen kroz gazu nanosi se posle pranja na još vlažnu kosu. Tretman traje mesec dana, a tanini iz divljeg kestena vratiće čvrstinu i sjaj kosi.   

Maska za lice

Nekoliko divljih kestena se oljušti, istuca, pomeša sa malo meda i nanese na lice. Posle 10 minuta maska se ispere čajem od sleza. Posebno je dobra za masnu kožu.

kesten shutterstock_2450911607.jpg
Shutterstock Za masku za lice pomešajte par istucalih kestena sa malo meda

Ulje za opekotine i pege

Čaj od lista kestena kao i od cveta koriste se za uklanjanje opekotina od sunčanja i protiv pega na licu, a pošto deluje i preko kože, efikasno suzbija dijareju i jača organizam. Ulje se pravi tako što se 100 grama sitno iseckanog cveta kestena i 50 grama cveta kamilice potopi u litar biljnog ulja. Flaša se stavlja u šerpu s topljom vodom otprilike tri sata. Procedi se i čuva u staklenim flašama.

Pomoć kod proširenih vena

Divlji kesten sadrži sastojke koji pomažu u jačanju kapilara, smanjenju otoka i poboljšanju cirkulacije. U apoteci se može kupiti gel sa ekstraktom za pomoć kod proširanih vena, ali se i kod kuće može napraviti melem ukoliko se kratkotrajno kuva pet smrvljenih jezgra kestena u 3 litre vode dok ne počne da peni, oko pet minuta. Dobivnom tečnošću se mažu vene.

Pripremila: N.L.

Izvor: Kjiga: Magija biljaka, Jasna Jojić/Zdravlje.kurir.rs