Da li ste već u godinama kada primećujete prve fine bore ili gubitak elastičnosti vaše kože? Kako starimo, naše telo proizvodi sve manje kolagena, proteina koji koži daje čvrstinu i mladalački izgled. Dok proizvodi za spoljašnju negu mogu da budu vrlo korisni, uvođenje napitaka koji podstiču kolagen u vašu svakodnevicu može dodatno da poboljša zdravlje i izgled kože. Umesto da se oslanjate samo na kreme i serume, možete da je nahranite i iznutra. Sledi top sedam napitaka koji podstiču kolagen.

Čorba od kostiju

Ne spada baš u napitke, ali je tečna i zauzima počasno prvo mesto. Čorba od kostiju (goveđih, pilećih...) bogata je kolagenom, aminokiselinama i mineralima, pružajući važne hranljive materije koje podržavaju zdravlje kože. Redovnim "ispijanjem" ove čorbe možete da poboljšate elastičnost kože, smanjite bore i podstaknete hidrataciju. Možete je jesti samu ili dodati u variva.

stockphotowomanhandsholdingmugofvegetablesoupwithparsleyandcroutonsoverwoodenbackground562910662.jpg
Shutterstock Čorba od kostiju poboljšava elastičnost kože

Zeleni smuti

Zeleni smutiji odličan su način da povećate unos kolagena, uz obezbeđivanje esencijalnih vitamina i minerala. Pomešajte lisnato zeleno povrće, poput spanaća ili kelja, sa voćem kao što su borovnice, banane ili avokado, i dobićete napitak pun hranljivih sastojaka. Dodajte mericu kolagen praha ili putera od orašastih plodova za dodatnu dozu proteina, koji podstiče proizvodnju kolagena.

Smuti s bobičastim voćem

Bobičasto voće, kao što su jagode, borovnice i maline, bogato je antioksidansima koji štite kožu od oksidativnog stresa i podstiču proizvodnju kolagena. Pomešajte nekoliko vrsta bobičastog voća sa jogurtom, bademovim mlekom ili kokosovom vodom za ukusan smuti koji hrani vašu kožu iznutra. Dodajte i kašiku čija semenki za dodatne omega-3 masne kiseline, koje takođe podržavaju zdravlje kože.

shutterstock-1503681440.jpg
Shutterstock Borovnice pune antioksidanata

Sok od aloe vere

Aloe vera je poznata po umirujućim i hidratantnim svojstvima, a često je sastojak mnogih proizvoda za negu kože. Ali, da li ste znali da i sok od aloe vere može da pomogne vašoj koži? On podstiče proizvodnju kolagena zahvaljujući polisaharidima koji stimulišu fibroblaste – ćelije koje proizvode kolagen. Studija iz 2008. godine pokazala je da aloe vera povećava elastičnost kože i smanjuje pojavu bora.

Sok od cvekle

Sok od cvekle je bogat hranljivim materijama i može pozitivno da utiče na vašu kožu. Cvekla sadrži antioksidanse i nitrate, koji poboljšavaju cirkulaciju i pomažu u ishrani ćelija kože. Ova pojačana cirkulacija podstiče proizvodnju kolagena, što rezultira mladolikijim izgledom. Sok od cvekle može da se pije sam, a za bolji ukus pomešajte ga sa drugim sastojcima, poput jabuke i đumbira.

cvekla-shutterstock-1541458451.jpg
Shutterstock Cvekla podstiče cirkulaciju i "hrani" kožu

Mleko s kurkumom

Kurkuma je poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima i dobrobiti za kožu. Ovaj umirujući napitak ne samo da podstiče proizvodnju kolagena, već i smanjuje upale, održavajući kožu mladalačkom i blistavom. Pomešajte prah kurkume sa mlekom po izboru, bilo da je reč o običnom ili biljnom mleku, i ne zaboravite da dodate prstohvat crnog bibera, kako bi vaše telo bolje apsorbovalo sve hranljive materije.

Kokosova voda

Kokosova voda je osvežavajući napitak koji pruža brojne prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja kože. Sadrži elektrolite i minerale koji pomažu da koža ostane hidrirana i zategnuta. Pored toga, bogata je citokininima, koji pomažu u regulaciji rasta ćelija i podstiču sintezu kolagena. Uživajte u čistoj kokosovoj vodi ili je pomešajte sa voćem i začinskim biljem za osvežavajući tropski napitak.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs