EVO ŠTA TREBA DA SE NAĐE U PUTNOJ APOTECI DA VAM NE PRESEDNE LETOVANJE: Stručnjak otkriva i kako se izboriti sa alergijama na moru
Foto: Printscreen/RTS

obratite pažnju

EVO ŠTA TREBA DA SE NAĐE U PUTNOJ APOTECI DA VAM NE PRESEDNE LETOVANJE: Stručnjak otkriva i kako se izboriti sa alergijama na moru

Saveti stručnjaka -

Letnja sezona uveliko traje i veliki broj ljudi se uputio ka željenoj destinaciji, bilo da je to Crna Gora, Egipat, Tunis, Maroko, Grčka...

Osim kupaćih kostima, peškira, garderobe, treba poneti i lekove, ali šta sve treba da se nađe u putnoj apoteci?

More
foto: Printscreen

Stručnjak je otkrio šta bi trebalo da se ponese.

„Stomačne tegobe mogu ljudima da pokvare odmor, posebno kod dece. Važno je poneti probiotik, a ako idete u, na primer, Tunis ili Egipat, nije loše nekoliko dana pre puta početi sa probioticima“, navodi alergolog Saša Milićević u Jutarnjem programu RTS-a.

U slučaju da ipak dođe do stomačnih problema, Milićević ističe da je najvažnije nadoknaditi izgubljenu tečnost i elektrolite.

Prema njegovim rečima, jako je važno na put poneti lekove protiv alergija, najčešće su to lekovi iz grupe antihistaminika. Ne bi bilo loše da počnu da se uzimaju i nekoliko dana pred put.

alergolog Saša Milićević
foto: Printscreen/RTS

Ukoliko na moru izvučete deblji kraj u susretu sa ježom ili meduzom, Milićević navodi da je najbolje obratiti se lekaru za pomoć.

„Obično to nisu opasne situacije i izazivaju lokalne reakcije. Prva pomoć bila bi da se na mesto uboda ili žarenja stavi led kako bi se smanjio otok“, kaže alergolog.

alergolog Saša Milićević
foto: Printscreen/RTS

Što se tiče otrovnih riba ili zmija, jako je važno javiti se odmah lekaru, jer neke od njih imaju supstance koje mogu da budu veoma opasne, ponekad i fatalne. Prva pomoć bi bila stavljanje leda na mesto uboda i podvezivanje kako bi se smanjio protok krvi.

Kada su u pitanju ubodi stršljena, koji mogu biti opasni posebno kod male dece, treba odmah primeniti antihistaminik kako bi se smanjila reakcija, staviti led i skloniti se sa sunca.

Sve su češće alergije na sunce, a Milićević navodi da osobe koje znaju da pate od toga treba sedam dana pre odlaska na more da počnu da piju antialergijske lekove.

alergolog Saša Milićević
foto: Printscreen/RTS

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track