NEDOSTATAK GVOŽĐA POGORŠAVA SRČANU SLABOST: Srpski kardiolog kaže da je NASLEĐE jedan od faktora i objašnjava ŠTA ČINITI
Foto: Printscreen/RTS

ozbiljna bolest

NEDOSTATAK GVOŽĐA POGORŠAVA SRČANU SLABOST: Srpski kardiolog kaže da je NASLEĐE jedan od faktora i objašnjava ŠTA ČINITI

Saveti stručnjaka -

Kada i zašto srce slabi, i koliko su povezani nedostatak gvožđa i srčana slabost koja je veoma ozbiljna bolest koju, nažalost vrlo često previđamo, naglašava profesor doktor Petar Seferović, predsednik Evropskog udruženja za srčanu slabost.

prof. dr Petar Seferović, Petar Seferović, dr Petar Seferović
foto: Printscreen/RTS

U susret 21. Međunarodnom kongresu o kliničkoj kardiologiji i srčanoj slabosti, on je gostovao na Javnom servisu i pričao o ovoj temi.

"Nastaje zato što srce iz raznih uzroka gubi mogućnost da normalno radi. Ili zbog krvnih sudova koji ga snabdevaju krvlju ili zbog samog srčanog mišića. Jako je važno da shvatimo da je to veoma opasna bolest, da kada neko oboli on je večno u stanju bolesti, ali se problem može prevenirati", naglašava profesor.

srce, srčani udar
foto: Profimedia

Evropsko udruženje za srčanu insuficijenciju kao i srpsko udruženje su postavili novu definiciju za srčane slabosti koja je podeljena u pet faza. Prva i druga faza predstavljaju bolesnike koji nisu u kliničkoj proceduri, već one kod kojih je moguće prevenirati razvoj same bolesti.

"Prevencija srčane slabosti je prevencija kardiovaskularnih oboljenja – prevencija povišenog krvnog pritiska, prevencija šećerne bolesti, povišene masnoće, pušenje, slaba fizička aktivnost i suviše velike telesne težine", ističe gost Dnevnika.

prof. dr Petar Seferović, Petar Seferović, dr Petar Seferović
foto: Printscreen/RTS

Još jedan veoma važan faktor je nasleđe.

Pored pomenutih faktora rizika otkriven je jedan koji u poslednje vreme sve značajniji, a u pitanju je nedostatak gvožđa u organizmu.

"Vrlo sam zadovoljan što je srpska medicina i srpska farmakološka industrija danas u stanju da ovim bolesnicima pruži šansu da se i na taj način poboljša njihovo stanje", dodaje profesor Seferović.

Srce
foto: Shutterstock

Mora se imati u vidu da anemija i nedostatak gvožđa nisu ista stvar, napominje profesor. Nedostatak gvožđa koji dovodi do lošeg mitohondrijalnog rada, samim tim pogoršava srčanu slabost.

"U kliničkim studijama je dokazano da bolesnici koji imaju nedostatak gvožđa u eritrocitima imaju rizk da pogoršaju svoju srčanu slabost, a da lekari to mogu da reše jednostavnim intravenskim davanjem gvožđa koje omogućava da ovi bolesnici brzo napune svoje depoe gvožđa i poboljšaju opšte stanje."

prof. dr Petar Seferović, Petar Seferović, dr Petar Seferović
foto: Printscreen/RTS

Nedostatak gvožđa je faktor koji doprinosi pogoršanju stanja bolesnika, ali i pogoršanju prognoze razvoja bolesti. Lek deluje jedino kada se daje intravenski i peroralno uzimanje gvožđa nema nikakvih efekata.

Na predstojećem kongresu "Kardios" će se govoriti o srčanoj slabosti i u Beogradu će se okupiti preko osam stotina kardiologa iz cele Evrope. Jedan od učesnika je i profesor Filipo Krea, glavni urednik najvećeg evropskog kardiološkog časopisa koji ima impakt faktor 35,5 i predstavlja treći časopis u svetu po stepenu uticaja.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

01:15

KLIMATSKE PROMENE UTIČU NA ZDRAVLJE I RASPOLOŽENJE LJUDI! Doktorka Macura nema dilemu: OVE 2 STVARI SU SADA NAJVAŽNIJE DA RADITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track