Najnovije vesti

U SRBIJI SVAKI DESETI GRAĐANIN IMA PROBLEME SA ASTMOM: Dr Stjepanović objašnjava kako treba reagovati na vreme i koji su simptomi
Foto: Shuttestock, Ilustracija, Printscreen RTS

važno je

U SRBIJI SVAKI DESETI GRAĐANIN IMA PROBLEME SA ASTMOM: Dr Stjepanović objašnjava kako treba reagovati na vreme i koji su simptomi

Saveti stručnjaka

U Evropi, oko 30 miliona ljudi ima zdravstvene probleme zbog astme, a milion i stotinu hiljada pacijenata se godišnje hospitalizuje. Izračunato je da se, zbog posledica usled astme, izgubi i oko 15 miliona radnih dana.

U Srbiji je statistika u vezi sa astmom - upozoravajuća: oko deset odsto stanovnika ima probleme sa astmom. Najteži pacijenti se leče na Institutu za pulmologiju u Beogradu.

dr Mihailo Stjepanović
foto: Printscreen/RTS

„Broj oboljevanja od astme je stalno u porastu, za to smo jednim delom zaslužni sami jer upravo, zbog faktora rizika, kao što su pušenje, kao što je aerozagađenje, stil života, gojaznost, fizička neaktivnost... Sve to doprinosi da je astma u fokusu“, rekao je za RTS, dr Mihailo Stjepanović koji je na čelu Instituta za pulmologiju.

Kaže da na Institutu oko 90 pacijenata prima biološku terapiju a oko 300 pacijenata prima najsavremeniji vid terapije.

Dr Stjepanović objašnjava da su simptomi astme kašalj, sviranje u grudima, osećaj nedostatka vazduha, koji se mogu javiti i noću i signal su da je potrebno javiti se lekaru.

dr Mihailo Stjepanović
foto: Printscreen/RTS

Najpre se radi spirometrija da bi se eventualno ustanovila astmu.

Dodaje da i alergeni, velike temperaturne razlike i vlažnost vazduha mogu da utiču na stanje pacijenata obolelih od astme.

Savremena biološka terapija, omogućava pacijentima da uprkos astmi, nastave da vode kvalitetan život, i da se na primer, ostvare kao roditelji. O tome je nedavno bilo reči na stručnom skupu i panel diskusiji o astmi na kojoj su učestvovali i pacijenti.

dr Mihailo Stjepanović
foto: Printscreen/RTS

U toku je izrada Nacionalnog vodiča za lečenje obolelih od astme, i akcenat je na informisanju struke, što ranijem otrivanju astme, pa tako i boljoj preventivi i uspešnijem lečenju.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

02:53

Institut za mentalno zdravlje u neprestanoj komunikaciji sa roditeljima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track