SRPSKA DOKTORKA OTKRILA ŠTA SVE TREBA DA BUDE U PUTNOJ APOTECI: Evo šta je bitno da znate da vam letovanje ne postane bolovanje
Foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

važno je

SRPSKA DOKTORKA OTKRILA ŠTA SVE TREBA DA BUDE U PUTNOJ APOTECI: Evo šta je bitno da znate da vam letovanje ne postane bolovanje

Saveti stručnjaka -

Povrede, alergije, opekotine, ubodi insekata, stomačni problemi, sve to može da iskomplikuje dugo očekivani odmor. Zato, na put ne krećite bez putne apoteke.

Da se letovanje za vas i vašu porodicu ne bi pretvorilo u bolovanje najbolje je da se na vreme informišete bez kojih lekova ne bi trebalo da krenete na put, koje su najčešće neželjene reakcije na lekove, kao i da ne počinjete i ne završavate terapiju na svoju ruku.

dr Jelena Mitrašinović, doktorka Jelena Mitrašinović
foto: Printscreen/RTS

Doktorka Jelena Mitrašinović, iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, navela je da je najvažnije poneti hroničnu terapiju, koja je pacijentu poznata. Važno je pre godišnjeg odmora preračunati ukupnu količinu lekova koji će nam biti potrebni za celokupan period boravka na letovanju.

„Kada se pripremamo za godišnji odmor potrebno je da razmislimo šta je to što bi moglo da nam zatreba tokom godišnjeg odmora. U satavu putne apoteke treba da se nađu lekovi protiv povišene temperature, protiv bolova, alergija, diareje, probiotik, kao i preparati za rehidrataciju. Naravno, važno je i u kom farmaceutskom obliku se nalaze preparati koje ćemo poneti na put“, istakla je doktorka.

Ne zaboravite:

1. Uzimajte lekove isključivo u dogovoru sa lekarom ili farmaceutom,

2. Nemojte vaditi lekove iz originalnih pakovanja

Kako se čuvaju lekovi

„Lekovi se čuvaju u originalnim pakovanjima, jer za svaki lek postoje uslovi stabilnosti, da bi se sačuvala efikasnost leka. Potreban je oprez kada su lekovi u pitanju“, istakla je dr Jelena Mitrašinović.

dr Jelena Mitrašinović, doktorka Jelena Mitrašinović
foto: Printscreen/RTS

Napominje da je važno koristiti lekove u dogovoru sa lekarom kako bi se izbegle neželjene posledice kojih nekada nismo ni svesni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track