KARDIOLOG NEBOJŠA TASIĆ: Ovo je sada ZLATNI STANDARD u otkrivanju i lečenju HIPERTENZIJE i više ništa nije isto
Foto: Privatna Arhiva

NAJSAVREMENIJA DIJAGNOSTIKA

KARDIOLOG NEBOJŠA TASIĆ: Ovo je sada ZLATNI STANDARD u otkrivanju i lečenju HIPERTENZIJE i više ništa nije isto

Saveti stručnjaka -

Danas se dijagnoza i praćenje bolesnika sa hipertenzijom, kao i izbor adekvatne terapije, ne mogu ni zamisliti bez 24- časovnog ambulatornog monitoringa krvnog pritiska, kaže prof. dr Nebojša Tasić, kardiolog sa Instituta za Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

- Centar za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, zahvaljujući razumevanju i vizionarstvu menadžmenta klinike, ima poseban centar posvećen “holterima krvnog pritiska”, sa posebnim programima za obradu podataka i softverom prilagođenim za praćenje krvnog pritiska i u kućnim uslovima. Razvijanjem ovog Centra Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” je u samom vrhu regionalne i evropske elite bavljenja ovom problematikom – ističe prof. dr Tasić.

Krvni pritisak se prati 24 sata

Prema njegovim rečima uspešna regulacija krvnog pritiska je važan preduslov sniženja rizika za nastanak infarkta i šloga koji danas ubijaju svakog drugog stanovnika Srbije.

- Dakle, zlatni standard u dijagnostikovanju hipertenzije danas je isključivo 24-časovni holter krvnog pritiska. To je aparat koji pokazuje kako je krvni pritisak regulisan tokom dana i koliko se menja tokom noći. Jedno merenje krvnog pritiska je samo fotografija, a to nije dovoljno. Jedino kontinuiranim praćenjem pritiska tokom 24 sata možemo dobiti adekvatnu dijagnozu. Svaki čovek je drugačiji, kao i njegova hipertenzija – objašnjava prof. dr Nebojša Tasić, predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA i pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i ističe da upravo ova zdravstvena ustanova ima najbolju dijagnostiku u Evropi kada su u pitanju oboljenja krvnih sudova.

HISPA - Personalizovani program prevencije

Ideja HISPA programa jeste da se svakom pacijentu pruži personalizovani program prevencije koji će uzeti u obzir sve faktore koji doprinose oštećenju njihovog kardiovaskularnog sistema – uslove u kojima žive i rade, ishranu koju koriste, stres kojem su izloženi, da li konzumiraju cigarete...

- Jednom detaljnom anamnezom mi nastojimo da vidimo šta je problem. Kada sagledamo sve aspekte problema mi, kao što krojač šije odelo, svakom našem pacijentu kreiramo poseban program prevencije i lečenja kardiovaskularnih bolesti

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track