REŠILI STE DA SE POZDRAVITE SA PROŠIRENIM VENAMA? Evo zašto je jesen najbolje godišnje doba za to
Foto: Shutterstock

PITAMO UMESTO VAS

REŠILI STE DA SE POZDRAVITE SA PROŠIRENIM VENAMA? Evo zašto je jesen najbolje godišnje doba za to

Saveti stručnjaka -

Jesen je vreme kada se priroda priprema za zimu, a i vi pripremate svoje telo za hladnije dane. Proširene vene su jedan od zdravstvenih problema koji se nakon vrelog leta pogoršavaju, a simptomi, poput bola, oticanja i grčeva, postaju uočljiviji. Prema rečima dr Daria Jocića, vaskularnog hirurga, problem s venama se rešava onda kad je utvrđeno da postoji, nezavisno od vremenskih prilika i godišnjeg doba. Ipak, ima dosta razloga zbog kojih je upravo jesen idealno vreme da se s njima pozabavite.

- Ukoliko ste motivisani da trajno rešite problem s proširenim venama, jesen je zaista najbolje godišnje doba za to. Prirodni faktori, kao što su manje sunca, prijatnije temperature i manji stres, zajedno s vašom motivacijom, čine jesen idealnim vremenom za brigu o zdravlju. Ne čekajte da se problemi pogoršaju - iskoristite ovo godišnje doba, kako biste postigli dugotrajne rezultate i osećali se bolje u svojoj koži - kaže dr Jocić i otkriva 9 razloga zašto baš sada treba da se pozdravite sa proširenim venama.

Manje izloženi suncu

Jesen donosi niže temperature i manje sunca, što znači da ćete biti manje izloženi toploti i UV zračenju. Ovo je od suštinskog značaja jer sunčeva toplota može doprineti širenju vena. Takođe, smanjenje izloženosti suncu olakšava oporavak nakon tretmana.

Bolja hidratacija

Leto često dovodi do dehidratacije, jer visoke temperature podstiču znojenje. Jesen, s druge strane, donosi prijatnije vreme i manje potrebe za konstantnim unošenjem tečnosti. Adekvatna hidratacija je ključna za održavanje zdravlja vena.

Više vremena za oporavak

Jesen je sezona kada se mnogi vraćaju svakodnevnim rutinama nakon letnjeg odmora. To znači da ćete imati više vremena da se posvetite lečenju proširenih vena i oporavku nakon tretmana. Manje obaveza i više mirno provedenog vremena, pomažu da se posvetite svom zdravlju.

Održavanje aktivnosti

Nakon tretmana proširenih vena, lekari često preporučuju da se izbegava izlaganje visokim temperaturama i intenzivnoj fizičkoj aktivnošću. Jesen je idealno vreme za početak terapijskih vežbi i promene u načinu života, jer su temperature prijatnije, a vaše telo će biti spremno za postepeno vraćanje aktivnostima.

Prirodna lepota jeseni

Prijatne jesenje šetnje u parku, uživanje u jesenjim bojama i svežem zraku može biti inspirativno i podsticajno za vaše opšte zdravlje. Osećaj blagostanja koji prate jesenje pejzaže može imati pozitivan uticaj na vašu motivaciju da se brinete o svojim venama.

Bolja ishrana

Jesen donosi obilje sezonskog voća i povrća, što vam omogućava da poboljšate svoju ishranu i unesete više antioksidanasa i vitamina u organizam. Ovo može pozitivno uticati na cirkulaciju i zdravlje vena.

Manji stres

Leto može biti stresno zbog odmora, putovanja i visokih temperatura, dok jesen obično donosi stabilniju svakodnevicu. Smanjen stres može pomoći u smanjenju upale i rizika od proširenih vena.

Vreme za konsultaciju i planiranje

Jesen je savršeno vreme da se posavetujete s lekarom i napravite plan za lečenje proširenih vena. Imate dovoljno vremena da istražite različite opcije tretmana i donesete informisane odluke.

Dugotrajni rezultati

Jesen omogućava dovoljno vremena za tretmane i oporavak, što može rezultirati dugotrajnim i održivim rezultatima. Umesto da panično rešavate problem proširenih vena u poslednjem trenutku, iskoristite jesen kako biste se dugoročno oslobodili ovog problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track