DR BOJAN TRKULJA: "Potrebna nam je NOVA LISTA LEKOVA jer to nekada predstavlja razliku između ŽIVOTA I SMRTI!"
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

DR BOJAN TRKULJA: "Potrebna nam je NOVA LISTA LEKOVA jer to nekada predstavlja razliku između ŽIVOTA I SMRTI!"

Saveti stručnjaka -

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova (Inovia), gostovao je u emisiji Puls Srbije, gde je istakao značaj nove liste lekova koja još nije usvojena i detaljno ob jasnio šta ona znači za pacijente u Srbiji.

- Mi kao Republika Srbija imamo problem kada je u pitanju dostupnost inovativnih lekova. Zato je jako bitno da svake godine širimo listu sa što je moguće više lekova. Kako bi s obzirom da pričamo o terapijama koje u nekim slučajevima predstavljaju razliku između života i smrti, naši osiguranici imaju priliku da dobiju ono najbolje što naša medicina može da im pruži. Nažalost, ove godine smo već na polovini septembra i nove liste nije bilo, a kako stvari stoje, neće je ni biti. To su zaista loše vesti jer ne smemo da se vratimo u onaj period, sredinom prošle decenije, kada inovativni lekovi nisu dolazili na pozitivnu listu - rekao je Trkulja i dodao:

01:36

POTREBNA NAM JE NOVA LISTA LEKOVA, OVO PITANJE MORA DA SE REŠI! Trkulja otkrio: Nekad predstavlja razliku između ŽIVOTA I SMRTI

- Pitanje finansiranja inovativnih lekova nije sistemski rešeno. Dakle, mi u našim finansijskim planovima kada je u pitanju zdravstvo nemamo odvojen novac za ulazak inovativnih lekova. Zbog toga godinama u nazad apelujemo da se ovo pitanje reši.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track