JEZIK KAO PRECIZNA MAPA: Stručnjak za oralno zdravlje otkriva šta njegova boja govori o našem organizmu
Foto: Shutterstock

DOBRO JE ZNATI

JEZIK KAO PRECIZNA MAPA: Stručnjak za oralno zdravlje otkriva šta njegova boja govori o našem organizmu

Saveti stručnjaka -

Ako su oči prozori duše, onda jezik smatrajte nekom vrstom ogledala zdravlja našeg tela. Tako se kaže jer izgled jezika lekarima daje nepogrešivu sliku o našem trenutnom zdravstvenom stanju.

A kako zaista izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik treba da ima zaobljen, simetričan oblik. Uglavnom je svetlo roze, iako može imati malo ljubičaste ili smeđe pigmentacije u afričkoj, azijskoj i mediteranskoj populaciji. Takođe može imati nagoveštaj belog premaza, piše Health Hardard.

- Prevlaka potiče od čvrstog proteina zvanog keratin, koji pomaže da se vaš jezik ne izgrebe kada jedete - kaže dr Tien Jiang, protetičar na Odeljenju za politiku oralnog zdravlja i epidemiologiju na Harvardskoj školi za stomatološku medicinu.

Kada pogledate izbliza, možda ćete moći da vidite da je vaš jezik prekriven sitnim izbočinama (papilama) koje služe u nekoliko namena: one osećaju temperaturu i dodir.

Te izbočine sadrže pupoljke ukusa koji vam omogućavaju da otkrijete da li je hrana slatka, slana, kisela ili gorka. Takođe stvaraju trenje kako bi vam pomogli da formirate malu kuglicu hrane koju možete progutati.

Jezik
foto: Shutterstock

Jezik apsorbuje boje iz hrane

Ponekad je ishrana delimično kriva za odstupanje od uobičajene boje jezika. To je zato što papile mogu da apsorbuju boje i ostatke hrane i pića koje konzumirate.

Na primer, taj plavi sladoled ili slatkiš koji ste jeli kao dete verovatno je davao vašem jeziku uzbudljivu azurnu nijansu. Kafa, čaj i mnoge vrste hrane, kao što su jela sa karijem ili sa puno kurkume, takođe mogu ostaviti tragove. Međutim, ta promena boje je obično samo privremena.

Uzimanje dosta vode i održavanje dobre oralne higijene ispraće hranu i boje koje se lepe za jezik.

Boja jezika upozorenje na pojavu oboljenja

Neke boje i izgled jezika su znaci zdravstvenih problema. Proverite sa svojim lekarom ako primetite nešto od sledećeg:

Smeđi ili crni jezik

Signalizira stanje koje se zove "crni dlakavi jezik". Ovo se dešava kada papile postanu predugačke. Ove sitne kvržice obično nemaju mnogo šanse da porastu jer se redovno odvajaju uz svu aktivnost u ustima. Ako rastu, mogu zarobiti bakterije i različite boje iz hranu, što dovodi do smeđe ili crne nijanse. Faktori rizika za ovo stanje uključuju uzimanje antibiotika ili antihistaminika, pušenje, suva usta, prevelike količina kafe ili crnog čaja ili lošu oralnu higijenu.

Debele bele mrlje ili bele rane na jeziku

Verovatno znače da imate prekomerni rast kvasca u ustima (drozd). Drozd može biti izazvan uslovima kao što su dijabetes ili HIV, neželjeni efekti antibiotika ili lečenja raka, nošenje proteza, pušenje, suva usta ili upotreba steroidnih inhalatora. U retkim slučajevima, bele mrlje ili rane su simptomi oralnog raka.

Bolne crvene ili žute rane

Možda imate posla sa aftom (iritirano tkivo), drozdom (koji se ponekad može pojaviti kao crvene mrlje) ili u retkim slučajevima sa oralnim rakom.

Jarko crveni jezik

Može ukazivati na nedostatak vitamina B12 ili infekciju koja se zove šarlah - infekcija bakterijom Streptococcus u grlu (streptokoka) praćena crvenim osipom po telu. Ako imate svetlo crvene mrlje koje ne bole i koje izgledaju kao da migriraju sa jednog mesta na jeziku na drugo, možda imate bezopasno, neizlečivo stanje koje se zove „geografski jezik“.

Jezik
foto: Shutterstock

Obavezno uklanjajte bakterije i naslage čistačem za jezik

Dobra oralna higijena zahteva da zube čistite koncem najmanje jednom dnevno i da ih perete najmanje dva puta dnevno. Odvojite nekoliko sekundi da upotrebite četkicu na svom jeziku.

- Isplazite jezik i prevucite četkicu za zube od zadnje strane jezika prema napred. Prvo prevucite četkicu niz sredinu, pa nadole sa leve strane i jedan pokret nadole sa desne strane. To pomaže u uklanjanju bakterija i ostataka hrane koji se tu skupljaju - savetuje dr Tien Jiang i dodaje da nije neki obožavatelj strugača za jezik, ali da ako ga koristite radite to na isti način kao što koristite četkicu za zube.

Ako ste zabrinuti - pravac kod lekara

Ako ste zabrinuti da nešto nije u redu sa vašim jezikom — posebno ako pritom imate temperaturu, jako upaljeno grlo, rane koje neće nestati ili druge nove simptome — pozovite svog lekara primarne zdravstvene zaštite ili stomatologa.

Vaš lekar ili zubar može proceniti vaše stanje i prepisati ili predložiti tretmane za ublažavanje nelagodnosti, kao što su lekovi za ispiranje usta ili ispiranje toplom vodom pozivamo vas da ostanete hidrirani i pojačate svoju oralnu higijenu. Ako je potrebno, vaš lekar će vas uputiti kod specijaliste na dalju dijagnostiku.

(kurir.rs/health.harvard.edu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track