Najnovije vesti

PAPA TEST NEKADA PREVIDI KARCINOM! Ginekolog Aleksandra Kostić: Zato radimo još jedan važan pregled
Foto: Shutterstock

Savet zlata vredan

PAPA TEST NEKADA PREVIDI KARCINOM! Ginekolog Aleksandra Kostić: Zato radimo još jedan važan pregled

Saveti stručnjaka

Istraživanja pokazuju da su pet žena mlađih od 40 godina s karcinomom grlića materice, njih tri imale uredan papa test. To ukazuje da sam test nije dovoljan za uspostavljanje prave dijagnoze i da je potrebno uraditi i kolposkopiju.

Papanikolau bris i kolposkopija predstavljaju dijagnostičke procedure u okviru ginekoloških sistematskih pregleda. Njima se otkrivaju i prate promene na grliću materice, uključujući i karcinom.

Međutim, u praksi se često dešava da se karcinom otkrije i kod žena koje su imale uredan papa test.

- Papanikolau test predstavlja skrining karcinoma grlića materice tj. način da se među, naizgled, zdravim ženama izdvoje žene sa visokim rizikom za nastanak karcinoma grlića materice. Ima visoku preciznost, ali nažalost to nikada nije 100 odsto – objašnjava prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog
Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinologfoto: Privatna Arhiva

Papa i kolposkopije zajedno daju najpouzdaniji nalaz

Prema njenim rečima kvalitet brisa zavisi od više faktora: načina uzimanja uzorka, faze menstruacionog ciklusa, prisustva infekcije...

- Iz tog razloga potrebno je, uz Papanikolau test, uraditi i kolposkopiju čime se znatno smanjuje mogućnost lažno negativnih nalaza. Kolposkopija podrazumeva pregled spoljašnjih genitalija, vagine i grlića materice pod jakim osvetljenjem i kroz uveličavajuće staklo. Neka istraživanja kažu da je tačnost PAPA testa 83 odsto, a da je udružen sa kolposkopijom pouzdan čak 99 odsto.

Ginekološki Pregled

U osnovi svakog karcinoma grlića je HPV infekcija

HPV testiranje takođe predstavlja jedan od značajnih testova kada je zdravlje grlića materice u pitanju.

- U osnovi svakog karcinoma grlića materice je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom - tzv. HPV infekcija. Postoji preko 100 tipova humanog papiloma virusa, od kojih njih 40-tak može da zarazi genitalno područje. HPV virus je uzrok oko 95 odsto raka grlića materice. Od raka grlića materice u Srbiji godišnje oboli gotovo 1.500 žena, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću što je nedopustivo, jer je rak grlića materice jedini rak koji možemo prevenirati imunizacijom - upozorava doktorka Kostić.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track