KAKO DA SAČUVATE DOBAR VID: Stručnjak otkriva šta naše oči nikako ne vole
Foto: Shutterstock

VAŽNO

KAKO DA SAČUVATE DOBAR VID: Stručnjak otkriva šta naše oči nikako ne vole

Saveti stručnjaka -

Oštećenja vida moguće je prevenirati ili izlečiti u 80 odsto slučajeva, pri čemu mere prevencije oštećenja vida i prevencije razvoja slepila spadaju u najjeftinija ulaganja zdravstvenih sistema, podaci su Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Intervencije koje doprinose očuvanju dobrog vida podrazumevaju zdravu ishranu, zaštititu očiju od sunčevih UV zraka, smanjenje naprezanja očiju, prestanak pušenja, higijenu očiju i redovne preglede kod oftalmologa.

Zdrava ishrana za zdravije oči

Zdrava ishrana bogata tamno zelenim lisnatim povrćem, narandžastim i žutim voćem, mahunarkama, žitaricama celog zrna, esencijalnim omega 3 masnim kiselinama pomaže da naše oči budu što zdravije.

- Savetuje se da se svaki dan jede najmanje pet porcija različitog voća i povrća - objašnjava mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceutkinja Farmaceutske komore Srbije.

Zaštitite oči od UV svetlosti

Izlaganje visokim nivoima sunčeve svetlosti (posebno UV svetlu sadržanom u sunčevoj svetlosti) tokom života može povećati rizik od razvoja katarakte, senilne degeneracije makule i fotokeratitisa (snežnog slepila) zbog čega je nošenje naočara za sunce da zaštitite oči od UV svetlosti preporučljivo za sve tokom života.

naočare, vid, bol
foto: Profimedia

- Naočare treba birati prema stepenu zatamnjenja (taj broj ima vrednost 0-4). Vrednost 0-2 je oznaka za svetla prozirna stakla, vrednosti 2-3 su najčešće korišćene brojčane vrednosti. Broj 2 su stakla srednje zatamljenosti, broj 3 označava tamna stakla za jako sunčevo zračenje. Broj 4 se odnosi na tamna stakla za jako sunčevo zračenje i nisu preporučljiva za vožnju. Da biste zaštitili nežnu kožu oko očiju, koristite kremu širokog spektra od najmanje 30 SPF. Ako ste zabrinuti da vam krema za sunčanje iritira oči, izaberite kremu za sunčanje koja koristi prirodne supstance da blokira sunce - savetuje naša sagovornica.

Primenjujte pravilo 20-20-20

Naprezanje očiju nastaje kada se oči umore od dugotrajnih aktivnosti kao što su čitanje, vožnja ili daleko najčešći krivac – upotreba računara. Simptomi uključuju zamagljen ili dvostruki vid, bol u očima/svrab, suzenje očiju, povećanu osetljivost na svetlost i glavobolje. - Da biste sprečili digitalno naprezanje očiju, budite proaktivni u pogledu redovnog odmaranja očiju od ekrana. Oči možete odmoriti češće trepćući, i ako primenjujte pravilo 20-20-20. Svakih 20 minuta skrenite pogled sa ekrana i gledajte u objekat udaljen najmanje 20 stopa (6 metara) u trajanju od 20 sekundi. Pokušajte da napravite pauzu od 10 minuta za svaki sat koji provedete gledajući ekran. Pušenje može pogoršati suve oči i može vas dovesti u veći rizik od razvoja katarakte, makularne degeneracije, dijabetičke retinopatije, problema sa optičkim nervom i uveitisa, upale srednjeg sloja oka, zbog čega je prestanak pušenja poželjan. Pušenje tokom trudnoće takođe povećava rizik od strabizma i hipoplazije optičkog nerva oka kod novorođenčeta – ističe Anđelković.

vid, kompjuter, bol
foto: Profimedia

Ne dirajte svoje lice i ne trljajte oči

S obzirom na to da su povrede oka česte, svaki rizičan posao za oči podrazumeva nošenje zaštitnih naočara( košenje trave, rezanje drva, rad na građevinama i dr.). Dobra higijena očiju može pomoći u sprečavanju infekcija oka, koje predstavljaju veliku pretnju zdravlju očiju.

- Da biste izbegli uobičajene infekcije oka ne dirajte svoje lice i ne trljajte oči, redovno perite ruke sapunom najmanje 20 sekundi. Ako nosite kontaktna sočiva, praktikujte odgovarajuću negu kontaktnih sočiva, čišćenje i dezinfekciju. Odrasli starosti od 18 do 64 godine treba da idu na pregled oka najmanje jednom u dve godine, a stariji (od 65 godina i više) treba da idu na pregled oka svake godine. Odrasli koji su pod većim rizikom od očnih bolesti a to su pacijenti sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom ili porodičnom istorijom glaukoma zahtevaju i češće preglede.

Apoteka, Lek, Lekovi, Farmacija
foto: Shutterstock

Savetnici za dijabetes Farmaceutske komore Srbije u okviru standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa značajnu pažnju posvećuju upravo zdravlju očiju, savetujući mere za minimiziranje razvoja patoloških stanja oka kao što su glaukom, katarakta i senilna degeneracija makule.

- Uskoro će se u apotekama pružati i standardizovana farmaceutsksa usluga obolelima od hipertenzije gde će farmaceuti skretati pažnju da hipertenzija i ishrana obogaćena holesterolom mogu povećati rizik od razvoja senilne degeneracije makule – kaže Anđelković.

farmaceut
foto: Privatna Arhiva

Suplementi za bolji vid

- Pošto mnoge formulacije za oči postoje na tržištu Srbije, farmaceuti mogu pomoći pacijentima u izboru odgovarajućeg dijetetskog suplementa koji mora da sadrži vitamin C (askorbinska kiselina) 500 mg vitamin E 400 međunarodnih jedinica (IJ), lutein 10 mg, zeaksantin 2 mg, cink (kao cink oksid) 80 mg, bakar (kao bakar oksid) 2 mg da bi uticao na smanjenje oksidativnog stresa koji igra ključnu ulogu u patogenezi očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track