KOJI LEKOVI UTIČU NA ORALNO ZDRAVLJE? Antibiotici boje zube, od antidepresiva suše se usta, a sirupi povećavaju rizik od KARIJESA
Foto: Profimedia

OPREZ

KOJI LEKOVI UTIČU NA ORALNO ZDRAVLJE? Antibiotici boje zube, od antidepresiva suše se usta, a sirupi povećavaju rizik od KARIJESA

Saveti stručnjaka -

Na zdravlje zuba može da utiče i svakodnevna primena određenih lekova, pa tako neki antibiotici boje zube u žućkastu ili braonkastu boju, dok antihistaminici i antidepresivi izazivaju neprijatnu suvoću usne duplje.

Grupe lekova za alergijski rinitis i astmu, depresiju, visok krvni pritisak i srce, neki antibiotici, pa čak i običan aspirin, mogu biti štetni za zube ako se ne koriste na pravi način ili ukoliko se uzimaju duži vremenski rok.

Penicilin može da izazove ranice u usnoj duplji

– Na zdravlje zuba u velikoj meri može da utiče i svakodnevna primena određenih lekova. Pa tako, lekovi na koje treba obratiti pažnju kada je oralno zdravlje u pitanju su, recimo, antibiotici iz grupe tetraciklina. Oni mogu da oboje zube u žućkastu ili braonkastu boju. Penicilin pak može da izazove ulceracije u usnoj duplji – objašnjava Bojana Letić, specijalista farmacije u Farmaceutskoj komori Srbije.

Antidepresivi, dodaje, mogu smanjiti količinu lučenja pljuvačke u ustima, izazivajući neprijatno suva usta, ali mogu povećati i rizik od karijesa. – Lekove iz grupe antihistaminika, koje u ovom periodu godine koristimo izuzetno često za kontrolu simptoma izazvanim alergijom na cvetanje određenih biljaka, mogu povećati rizik od infekcija i bolesti desni usled nedovoljnog stvaranja pljuvačke i suvoće usta – navodi naša sagovornica.

Oprezno s lekovima za pritisak

Antihipertenzivi (lekovi koji se uzimaju za snižavanje krvnog pritiska), kaže, mogu dovesti do povećanog rizika od oticanja i prekomernog rasta desni. – Određeni lekovi za krvni pritisak i srce, uključujući inhibitore enzima koji konvertuje angiotenzin (ACE), blokatore kalcijumskih kanala, beta-blokatore, lekove za srčani ritam i diuretike, mogu dovesti do smanjenog lučenja pljuvačke.

Nikada ne žvaćite aspirin

Žvakanje aspirina, upozorava Letić, može direktno oštetiti zubnu gleđ, zato je potrebno tablete progutati cele sa vodom, ne stavljati ih pored zuba ili blizu desni.

– Neki lekovi za astmu su veoma kiseli i ukoliko se koriste duži vremenski period, mogu da rastvore zubnu gleđ i dovedu do oštećenja. Određeni inhalatori koji se koriste za astmu mogu dovesti do gljivične infekcije u ustima koja se naziva oralna kandidijaza. Ispiranje usta vodom nakon upotrebe inhalatora može pomoći u sprečavanju ovog neželjenog efekta – savetuje Letić.

Tečni preparati gvožđa oštećuju zubnu gleđ

Ona ističe da razni sirupi mogu da sadrže skrivene šećere koji mogu povećati rizik od karijesa ako se zubi ne operu odmah nakon uzimanja tih sirupa.

– Neki lekovi mogu promeniti ukus hrane ili izazvati metalni, slan ili gorak ukus u ustima. Promene ukusa su naročito česte kod starijih pacijenata koji uzimaju više lekova. Obično su promene ukusa privremene i nestaju kada se prestane sa uzimanjem leka. Treba obratiti pažnju i na preparate gvožđa u tečnom obliku jer i oni mogu da oštete zubnu gleđ, pa ih je najbolje piti tako što se pomešaju sa vodom ili voćnim sokom, ali nikako sa mlekom – kaže Letić.

Zubi, osmeh
foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track