TERAPEUTI SAVETUJU: Evo kako da se najefikasnije nosite sa NAPADIMA PANIKE?
Foto: Profimedia

pomozite sebi

TERAPEUTI SAVETUJU: Evo kako da se najefikasnije nosite sa NAPADIMA PANIKE?

Saveti stručnjaka -

Ponekada su napadi panike neizbežni, ali stručnjaci tvrde da postoje mehanizmi suočavanja koje možete primeniti kako biste smirili situaciju.

Na temelju ličnih iskustava s napadima panike, Trejsi Sciuli, terapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom, danas pomaže svojim klijentima u prevladavanju ovog zastrašujućeg problema i savetuje šta da rade kada se nađu usred napada panike.

Ona je objasnila je za magazin Health da je početna tačka za napade panike različita za svakoga.

- Strahovita misao ili briga mogla bi da prevlada njihovim umom, praćena navalom fizičkih simptoma, a zatim te strahovite misli počinju da se pojačavaju i pogoršavaju. Za druge, osećaj ubrzanog otkucaja srca ili stegnutosti u prsima može da bude ono što pokreće paniku - rekla je ona.

Sciuli je objasnila da kad počne napad panike, um i telo percipiraju pretnju i reaguju na način koji se suprotstavlja toj pretnji. Ovaj odgovor isti je kao kad biste bili u opasnosti ili se branili, rekla je.

Duboko udahnete čim primetite da vam se ubrzava otkucaj srca i da preusmerite uznemirujuće misli
Duboko udahnete čim primetite da vam se ubrzava otkucaj srca i da preusmerite uznemirujuće mislifoto: Shutterstock

Dubok udah pomaže da se prekinu uznemirujuće misli

Terapeutkinja Vitni Koleman podstiče pacijente da ne zadržavaju dah, ne koriste nikakve supstance i da se ne upuštaju u negativan unutrašnji dijalog koji može produbiti epizodu i podstaknuti akcije poput pokušaja skrivanja iskustva ili bežanja s mesta događaja.

Isto tako, terapeutkinja Sciuli predlaže da duboko udahnete čim primetite da vam se ubrzava otkucaj srca i da preusmerite uznemirujuće misli.

- Veliki sam obožavatelj korišćenja muzike, podkasta i telesne aktivnosti kako bih preusmerila svoju pažnju - reka je ona.

Probajte tehniku 5-4-3-2-1

Karnes objašnjava da je jedna od njenih omiljenih tehnika je 5-4-3-2-1 tehnika.

- Ova tehnika uključuje nabrajanje pet stvari koje možete videti, četiri stvari koje možete čuti, tri stvari koje možete osetiti, dve stvari koje možete mirisati i jednu stvar koju možete okusiti - kazala je.

- Dramatično šokiranje našeg tela intenzivnim senzacijama, poput stajanja pod hladnim tušem, može stvarno pomoći da preusmerimo pažnju s onoga u čemu smo zaglavljeni - rekao je psiholog Džaris Hiser.

Napad Panike
foto: Profimedia

Pacijenti sa srčanim problemima treba da budu na oprezu

Čak i kad znate simptome napada panike, poseta zdravstvenom stručnjaku radi procene stanja može da bude mudar potez.

- Usred napada panike može da bude teško da razlučite da li je reč o medicinskoj hitnosti ili napadu panike - objasnila je Koleman.

Terapeutkinja Sciuli preporučuje da svi koji imaju srčane probleme, brige oko krvnog pritiska ili istoriju moždanog udara budu na oprezu i odu kod lekara ako su nesigurni u svoje simptome.

(kurir.rs/n1.rs/health.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track