BOL U DOJKAMA: Doktor otkriva koji su sve uzroci i da li treba da se ZABRINETE
Foto: Profimedia

VAŽNO

BOL U DOJKAMA: Doktor otkriva koji su sve uzroci i da li treba da se ZABRINETE

Saveti stručnjaka -

Bol u dojci kod žena, koji se može javiti u bilo kom periodu života, poznat je kao mastalgia. Čak 70 odsto žena iskusi ovu vrstu bola, pokazuju neke strane statistike. Srećom, u ogromnom broju slučajeva, čak 95 odsto, bol ne mora da bude indikacija za maligno oboljenje i ispostavi se da je benigne prirode.

Prema rečima poznatog ruskog doktora Aleksandra Mjasnikova, ciklični bol u obe mlečne žlezde najčešće je bezazlen.

- Kada jedna mlečna žlezda boli to može da bude znak razvoja patologije. Kada boli na pritisak, nakon čega ostaje crvenilo moguće je da je reč o mastitisu. A kada bole mlečne žlezde i leđa moguća je neuralgija - naveo je doktor Mjasnikov, u emisiji „O najvažnijem“ na kanalu Rusija 1 - preneo je portal vesti.ru.

Inflamatorni oblik raka je izuzetak

Jedan od uzroka bola u dojkama, objašnjava doktor, zna da bude i predmenstrualni ciklus.

- Želim odmah da uverim žene - rak dojke ne boli. Uz retke izuzetke, ako je u pitanju inflamatorni oblik raka, naveo je dr Mjasnikov.

karcinom, dojke, rak dojke, ilustracija
foto: Shutterstock

Obratite pažnju na faktore rizika

Istovremeno, one žene koje imaju periodične bolove u grudima, rizik od razvoja raka dojke ni na koji način nije veći, kako kaže doktor, od onih koje nemaju ove probleme.

- One koje misle da je rak ne treba da se rukovode bolom ili njegovim odsustvom, već poznavanjem faktora rizika i njihovog nasledstva. Jer, ako ste u porodici imali direktne rođake s rakom dojke, shodno tome se povećavaju i vaši rizici, istakao je on.

Doktor Mjasnikov skreće pažnju da kada grudni koš boli, to ne znači uvek da je u pitanju mlečna žlezda.

- To mogu biti grudni mišići, a vežba može biti uzrok nelagodnosti.

Takođe, među uzrocima bolova u mlečnoj žlezdi, stručnjaci osim predmenstrualnog sindroma navode ciste, fibroadenome, fibromijalgiju, uski grudnjak, lekove za kontracepciju, a postoje i istraživanja da stres, nikotin, kofein i jedenje mesa takođe mogu izazvati bol u grudima.

Najbolji način da žena ne upada u paniku i ne razmišlja šta je uzrok bola jesu redovni pregledi kao i samopregledi, a ostalo treba prepustiti lekaru, odnosno dijagnostičaru, savetuju stručnjaci.

Ukoliko se isključi oboljenje koje uzrokuje bol u dojkama sledeće mere i postupci mogu da ublaže tegobe:

-dijeta sa smanjenim unosom masti

-povećan unos voća i povrća

-smanjen unos alkohola, kofeina i nikotina

-fizička aktivnost

-promena kontraceptivnih preparata ukoliko su bolovi počeli posle početka primene ovih preparata

-lokalna primena alkoholnih obloga ili krema sa analgetskim svojstvima

-lokalna primena ulja od jagorčevine ili suncokreta

-primena hormonskih preparata posle konsultacije sa Vašim lekarom

-psihorelaksacija

Rak Dojke
foto: Shutterstock

Alarmantna statistika

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlјe Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji je registrovano je 4. 368 novoobolelih i 1. 782 smrtnih slučajeva godišnje od karcinoma dojke.

* Procena je da u svetu živi 7,8 miliona žena kojima je dijagnoza karcinoma dojke postavljena u poslednjih pet godina.

* Karcinom dojke predstavlja najčešće dijagnostikovano maligno oboljenje širom sveta.

* Svaka osma osoba u svetu sa postavljenom dijagnozom maligne bolesti je imala dijagnozu karcinoma dojke. To je najčešći uzrok smrti kod žena širom sveta i peti najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod oba pola zajedno.

* Prema poslednjim dostupnim podacima Svetske zdravstvene organizacije i procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svetu je u 2020. godini registrovano više od 2.260.000 novoobolelih žena svih uzrasta od karcinoma dojke (prosečna stopa obolevanja je iznosila 47,8 na 100.000), dok je skoro 685.000 žena umrlo od ove bolesti (prosečna stopa umiranja je iznosila 13,6 na 100.000).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track