LJUBAVNE IGRICE U TRUDNOĆI - DA ILI NE? Ginekolog rešava nedoumice budućih roditelja
Foto: Profimedia

dilema

LJUBAVNE IGRICE U TRUDNOĆI - DA ILI NE? Ginekolog rešava nedoumice budućih roditelja

Saveti stručnjaka -

Vaša beba zaštićena je plodovom vodom u materici, kao i snažnim mišićima same materice tako da seksualna aktivnost neće uticati na bebu, sve dok nemate komplikacije kao što su opasnost od prevremenog porođaja ili probleme sa placentom, objašnjavaju stručnjaci sa klinice Mejo. Međutim, trudnoća može izazvati promene u seksualnoj želji i prijatnosti tokom odnosa.

Tokom trudnoće žene imaju razlicite potrebe za intimnim odnosima. Kod određenog broja trudnica, želja za seksom nije narocito izražena. To je najčešće slučaj kod onih žena koje su u trudnoći razdražljive, iscrpljene, preosetljivih grudi. Kako trudnoća odmiče, pod uticajem pojačanog priliva krvi u genitalije, želja za seksom raste.

- Ako pričamo o normalnoj i fiziološkoj trudnoći, gde je i sa mamom i bebom sve u redu, sve aktivnosti koje čine normalan život su u redu, pa tako i seks. Samo bih savetovala upotrebu prezervativa da bi se smanjile mogucnosti za infekcije - kaže za dr Mima Fazlagić, specijalista ginekologije i akušerstva.

 Seks u trudnoći se ne preporučuje ako postoji bilo kakva indikacija za pobačaj
Seks u trudnoći se ne preporučuje ako postoji bilo kakva indikacija za pobačajfoto: Profimedia

Kod rizičnih trudnoća preporučuje se oprez

Ako se radi o visokorizičnoj trudnoći koju prate krvarenje, otvoren grlić materice, nenormalno usađena posteljica ili neka infekcija, spontani pobačaj je moguć, pozoravaju strucnjači.

Takođe, dodaju stručnjaci klinike Mejo, polno prenosiva infekcija tokom trudnoće može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme za vas i vašu bebu. Izbegavajte sve oblike seksa - vaginalni, oralni i analni - ako vaš partner ima aktivnu ili nedavno dijagnostifikovanu polno prenosivu infekciju.

Očevi se često plaše da ne naude bebi

Jedno od glavnih pitanja koje muči buduće roditelje jeste i to da li tokom penetracije mogu povrediti bebu. Ginekolozi objašnjavaju da je, ako trudnoća teče bez komplikacija, beba zaštićena u materici i da joj seks ne može naškoditi.

- Želja za seksom i strah od njega je individualna stvar. Iz svog dugogodišnjeg iskustva mogu reći da neke žene ostanu potpuno nepromenjene, ali, recimo, žene koje su teže zatrudnele ili imaju pojačan strah od trudnoće i komplikacija nemaju želju za seksom i to je u redu - objašnjava doktorka Fazlagić i dodaje da se često dešava da su očevi ti koji se plaše da ne naude bebi.

Većinu parova buni i odabir poza - da li je u nekoj beba ugroženija, da li je možete povrediti... Ginekolozi kažu - nema razloga za brigu.

- Sve dok vam seks prija, svaka poza je dobra. Isto je kada me buduće mame pitaju da li je u redu da spavaju na stomaku. U redu je, sve dok im to prija - kaže doktorka Fazlagić.

Ako trudnoća teče bez komplikacija, beba je zaštićena u materici i seks joj može naškoditi
Ako trudnoća teče bez komplikacija, beba je zaštićena u materici i seks joj može naškoditifoto: Profimedia

Vaš ginekolog može vam preporučiti izbegavanje intimnih odnosa ukoliko:

  • Imate neobjašnjivo vaginalno krvarenje
  • Curi vam plodova voda
  • Vaš grlić materice počinje da se otvara prerano
  • Vaša posteljica delimično ili potpuno pokriva cervikalni otvor
  • Imate istoriju prevremenog porođaja

Šest nedelja nakon porođaja telo je opet spremno za intimne odnose

- Potrebno je da prođe šest nedelja od porođaja, to je neki minimum. Tih šest nedelja organizam koristi da se materica očisti od lohija, da zarastu rane ako ih ima, da se materica vrati na mesto i da eventualno krvarenje prestane. Ako se radi o carskom rezu, period oporavka je osam nedelja - objašnjava dr Mima Fazlagić.

(kurir.rs/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track