ENDOKRINOLOG UPOZORAVA: Pušenje, alkohol i previše kafe uništavaju PLODNOST
Foto: Profimedia

važno je znati

ENDOKRINOLOG UPOZORAVA: Pušenje, alkohol i previše kafe uništavaju PLODNOST

Saveti stručnjaka -

U periodu planiranja trudnoće posebnu pažnju treba obratiti na ono što jedemo i pijemo ali i na druge faktore koji mogu negativno da utiču na plodnost, začeće ili medicinske tretmane koji pomažu začeće. Prof.dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog skreće pažnju na to koliko duvan, kofein i alkohol mogu pogubno da utiču na začeće, ali i ishod trudnoće.

- Pušenje ne samo da smanjuje plodnost kod oba pola, već takođe povećava rizik od spontanog pobačaja. Broj zdravih jajnih ćelija nestaje brže kod žena pušača nego kod nepušača. Kod muškaraca pušača broj spermatozoida opada i postoji više oštećenih spermatozoida - kaže prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog.

Kofein negativno utiče na plodnost a može izazvati i pobačaj

- Prema toj teoriji, kofein može da remeti ovulaciju tako što izaziva hormonske promene. Kofein sužava krvne sudove, čime usporava dotok krvi do materice, što teorijski može da oteža spuštanje jajne ćelije do materice. To takođe povećava rizik od insulinske rezistencije koja može da poremeti ovulaciju - kaže dr Srećković Dimitrijević i dodaje:

- Drugo istraživanje je, međutim, pokazalo da manje od tri šolje kafe dnevno (300 mg kofeina) ne bi trebalo da utiče na plodnost žene. Za muškarce važi obrnuto - brazilski naučnici su otkrili da kofein čini spermatozoide pokretnijim. Moj savet je da ukoliko planirate potomstvo izbegavate i alkohol jer on kod muškaraca alkohol može uticati na slabljenje ejakulacije.

endokrinolog, dr Vesna Srećković
foto: Privatna Arhiva

Ne postoji bezbedan nivo alkohola kada planirate začeće

Takođe, klinika Mejo navodi da za žene ne postoji bezbedan nivo alkohola kada pokušavaju da zatrudne ili kasnije tokom trudnoće. Kada je u pitanju koferin, savetuju da posebno obratite pažnju na sastojke prehrambenih proizvoda kako biste izbegli one koji mogu da ga sadrže.

Što se tiče korišćenje duvana od strane oba partnera, cigarete mogu učiniti tretmane plodnosti manje efikasnim. S druge strane, kada partner trudnice puši, to takođe povećava rizik od pobačaja - čak i kada trudnica nije pušač.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track