DA LI STE ČULI ZA KOFEINSKU MIGRENU? Nastaje samo iz jednog razloga, a ovo su SIMPTOMI
Foto: Profimedia

Otkriva je JAK BOL U GLAVI

DA LI STE ČULI ZA KOFEINSKU MIGRENU? Nastaje samo iz jednog razloga, a ovo su SIMPTOMI

Saveti stručnjaka -


Svako jutro vam je godinama počinjalo uz šoljicu kafe, a onda vam je odjednom sinulo da je možda vreme za zdravije jutarnje navike? I taman kada ste pomislili kako je dobro što ste dugogodišnju zavisnost od kofeina zamenili toplom limunadom – glava počinje da vas neizdrživo boli? E pa sve su prilike da imate tzv. kofeinsku migrenu. Nažalost, ako naglo prestanete da unosite kofein, može da se javi intenzivna glavobolja koja traje sve dok ponovo ne popijete bar šoljicu kafe.

Glavobolja migrenskog tipa može da se javi usled nagle obustave unošenja kofeina, ne samo iz kafe već i iz drugih pića. Bol u glavi koji se tada javlja je veoma jak, može da traje i do sedam dana, a prekida se tek nakon ponovnog uzimanja kofeina.

Nakon 100 mg kofeina glavobolja nestaje

Gavobolja migrenskog tipa može da se javi usled nagle obustave unošenja kofeina, prvenstveno onog koji se nalazi u kafi i čajevima kada je u pitanju adultna populacija, a u coca-coli kada se radi o deci. Takva glavobolja može da bude veoma intenzivna i da traje čak do sedam dana, a prekida se u roku od jednog sata posle uzimanja 100 mg kofeina, što je otprilike jedna šoljica kafe – objašnjava prim. dr Ivan Mihaljev, specijalista neurologije i klinički neurofiziolog.

glavobolja
foto: Shutterstock

Najčešće se javlja tokom vikenda

Prema njegovim rečima posebno često takav tip glavobolje javlja se za dane vikenda kada se produži vreme spavanja i ne popije prva jutarnja kafa u uobičajenom terminu.

– Veoma dramatično može da deluje pojava migrenskog napada kod dece koja su dnevno konzimirala i do 1,5 litar coca-cole, ali su zbog poremećaja spavanja u vidu hronične nesanice naglo prekinula da je piju. Zbog poremećaja moždane funkcije kod osoba sa kofeinskom migrenom, dijagnostikovanog tokom EEG snimanja, neophodno je u terapiju uključiti lek za profilaksu migrenske glavobolje.

Šta je kofein?

Kofein je stimulant i jedan od najčešće upotrebljavanih medikamenata u svetu. Milioni ljudi ga konzumiraju svakodnevno kako bi pobedili pospanost, odložili zamor ili poboljšali koncentraciju i fokus. U mnoštvu mitova i kontroverzi o temi da li je kofein štetan ili koristan dokazi uglavnom sugerišu da umerena konzumacija kofeina ima koristi, ali da preterana konzumacija može biti i te kako štetna. Dodatno, moderni trendovi dodavanja kofeina u napitke ili užine u kojima se prirodno ne nalazi, samo pojačavaju zabrinutost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track