KAKO DIJABETES UTIČE NA ORALNO ZDRAVLJE: Zbog povišenog šećera bakterije se brže razmnožavaju i tada STRADAJU DESNI
Foto: Shutterstock

PITALI SMO STOMATOLOGA

KAKO DIJABETES UTIČE NA ORALNO ZDRAVLJE: Zbog povišenog šećera bakterije se brže razmnožavaju i tada STRADAJU DESNI

Saveti stručnjaka -


Dijabetes povećava rizik za pojavu dentalnih problema, a razlog tome je ugrožena sposobnost organizma da se izbori sa bakterijama u ustima. Zbog povišenog šećera, bakterije se brže razmnožavaju i tada - stradaju desni.

- Najčešće se javlja paradentopatija prouzrokovana visokim nivoom šećera u krvi. Posledica toga je povišen nivo šećera u pljuvački. Zbog toga je smanjeno lučenje pljuvačke, a kao posledica toga javlja se suvoća usta ili kserostomija. Pljuvačka ima efekat samočišćenja, a kod osoba koje imaju suvoću usta ne postoji taj preventivni efekat samočišćenja nakon unošenja obroka. To je veliki problem, jer se na taj način povećava rizik od nastanka karijesa - objašnjava dr Olivera Nikolić, stomatolog.

dr Olivera Nikolić, stomatolog
dr Olivera Nikolić, stomatologfoto: Privatna Arhiva

Sve intervencije se mogu raditi ako je šećer pod kontrolom

Prema njenim rečima oralna higijena, redovno i pravilno pranje zuba nisu dovoljni osobama obolelim od dijabetesa.

- Pacijenti sa dijabetesom nisu kontraindikovani za bilo koju stomatološku intervenciju. Ali neophodna im je dodatna pažnja, oprez i redovno posećivanje stomatologa. Ukoliko je nivo šećera pod kontrolom, zubarske intervencije se mogu bez problema izvoditi, kao i kod zdravih osoba. Period oporavka nakon vađenja zuba ili hirurške intervencije je kod osoba sa dijabetesom nešto duži, i treba da bude pod kontrolom stomatologa - kaže dr Nikolić.

S druge strane, navodi naša sagovornica, pacijentima kod kojih šećer nije u granicama normale, hirurška intervencija ili vađenje zuba se odlažu, osim u slučajevima kada postoji infekcija ili gnojni proces.

Statistika Prema procenama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji oko 770.000 osoba živi sa dijabetesom, od čega oko 30.000 ljudi ima dijabetes tip 1. Pored važnosti da se bolest dijagnostikuje na vreme, veoma je bitno da osobe sa dijabetesom imaju dostupnu savremenu terapiju.

(A.V./Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track