CISTE NA ZUBIMA OBIČNO SE OTKRIJU KAD POČNU DA BOLE: Ako se na vreme leče prognoza je dobra, ako se zapuste - OSTAĆETE BEZ ZUBA
Foto: Shutterstock

StomatologIJA

CISTE NA ZUBIMA OBIČNO SE OTKRIJU KAD POČNU DA BOLE: Ako se na vreme leče prognoza je dobra, ako se zapuste - OSTAĆETE BEZ ZUBA

Saveti stručnjaka -

Zubne ciste ne pokazuju nikakve simptome i obično se otkriju kada već porastu ili izazovu bol. Ako se s lečenjem krene u početnoj fazi, prognoza je dobra, ali ako se zapuste – mogu da dovedu i do gubitka zuba.

Cista na zubu je patološka promena u vidu ovalne šupljine u koštanom tkivu vilica, ograničena je opnom i ispunjena tečnim ili kašastim sadržajem. Najčešće su posledica zubnog kvara koji svojim širenjem dovodi do zapaljenskog procesa korena zuba, odakle se kroz vrh korena zuba prenosi na kost, a ređe može biti i posledica traumatskih procesa.

U početnoj fazi ciste ne daju nikakve smetnje

O tome da li se ciste na zubima mogu sprečiti i koje simptome pacijenti najčešće osećaju, razgovaramo sa dr Natašom Vukadinović, specijalistom ortopedije vilica.

– Promene prečnika ispod jednog centimetra označavaju se kao procesi oko vrha korena zuba, dok se cistama nazivaju promene koje su veće od jednog centimetra. U početnoj fazi najčešće ne izazivaju nikakve smetnje. Njihov rast je spor, ali je konstantan, i ponekad mogu svojim rastom dovesti i do gubitka zuba. Obično se otkrivaju slučajno rendgen snimcima ili kad svojim ekspanzivnim rastom dovode do bolova – objašnjava dr Vukadinović.

Stomatolog
foto: Privatna Arhiva

Bol i otok su prvi simptomi

Bolovi u zubu i pojava manjeg ili većeg otoka, kaže naša sagovornica, najčešće nateraju pacijenta da se javi stomatologu.

Pregledom se obično utvrdi postojanje zubnog kvara na jednom ili većem broju zuba. Ti zubi su neosetljivi na toplo i hladno jer su bakterije prodrle u koren zuba, a potom kroz njegov vrh dospele u koštane strukture. Tada je potrebno sprovesti rendgen dijagnostičke postupke malim snimcima ili, što je još bolje, potrebno je načiniti ortopantomogram, koji obuhvata sve zube obe vilice – navodi doktorka Vukadinović.

Adekvatno lečenje trajno rešava problem

Terapija se sastoji u lečenju kanala korena zuba, a potom i hirurškom uklanjanju cistične formacije.

Retko je defekt posle uklanjanja ciste takve veličine da zahteva primenu tzv. veštačke kosti za njegovo popunjavanje. Svi postupci se mogu sprovesti u lokalnoj anesteziji, uz primenu antibiotika i analgetika. Ukoliko se terapijski postupci sprovedu precizno i pedantno, do ponovne pojave takvih promena ne dolazi. Preventiva pojave cista se svodi na preventivne postupke pojave zubnog kvara, a to su adekvatna higijena usne duplje i redovne posete stomatologu.

Prevencija razvoja cisti na zubima

* održavanje higijene i pravilno pranje zuba

* redovni stomatološki pregledi

* snimanje zuba po uputu stomatologa

* pravovremena terapija bruksizma i stiskanja zuba

* izbegavanje hrane koja snižaju pH vrednost usne duplje

* izbegavanje velikih termičkih promena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track