ISTINA ILI LAŽ? Pitali smo stomatologa da li TRUDNOĆA UNIŠTAVA ZUBE i kako da ih sačuvamo
Foto: Profimedia

dilema

ISTINA ILI LAŽ? Pitali smo stomatologa da li TRUDNOĆA UNIŠTAVA ZUBE i kako da ih sačuvamo

Saveti stručnjaka -

Kako se sve sluzokože u telu menjaju, tako i sluzokoža usta postaje osetljivija tokom trudnoće zbog povećanog nivoa hormona estrogena i progesterona. Nije tajna da mučnina i povraćanje često prate prvi trimestar trudnoće, a to izaziva promene u kiselosti usne duplje, što oštećuje zubnu gleđ. Međutim sve tegobe mogu se izbeći pravilnom higijenom i redovnim stomatološkim pregledima.

- Zubi ne propadaju usled trudnoće, koja sama po sebi predstavlja fiziološko stanje, ali su tokom perioda trudnoće povećani faktori rizika i trudnice bi trebalo da povedu računa o svom opštem i oralnom zdravlju. Tokom perioda trudnoće u organizmu žene, dešavaju se brojne promene, one ne zaobilaze ni usnu duplju. Dolazi do naglih hormonalnih promena, povećanja nivoa estrogena i progesterona, a nivo ovih hormona može utičati na stanje desni kod žena. Takođe, kiselost pljuvačke se takođe menja, što može povećati rizik za nastanak karijesa. U prvim mesecima trudnoće nije retka pojava mučnina, koje su praćene povraćanjem. Često povraćanje, zbog kiselosti želudačnog sadržaja takođe predstavlja značajan rizik za nastanak karijesa - objašnjava dr sc. Nataša Pejčić, stomatolog.

Nataša Pejčić, stomatolog
Nataša Pejčić, stomatologfoto: Privatna Arhiva

Međutim, kaže naša sagovornica, kroz adekvatnu edukaciju i pravilne profilaktičke mere koje sprovodi stomatolog, kao što su profesionalno uklanjanje naslaga i individualni saveti za održavanjem zdravlja usta i zuba, oralno zdravlje trudnica se može očuvati.

- Nažalost, mnoge trudnice imaju strah za posetu stomatologu u trudnoći. Za ovo su možda krive i netačne informacije, često raširene među našom populacijom, da se u trudnoći zubi ne smeju lečiti. Uz primenu adekvatnih lokalnih anestetika, zubi se mogu sanirati tokom trudnoće.

Veoma je važna saradnja ginekologa i stomatologa

Ono što je važno, naglašava doktorka, jeste da postoji dobra saradnja stomatologa i ginekologa.

- Trudnica bi svakako svom ginekologu trebala da naglasi da je neophodno da uradi stomatološu intervenciju, i da dobije njegovu saglasnost, ukoliko je trudnoća rizična. Naravno, prilikom posete stomatologu trudnica bi trebala da naglasi da je u drugom stanju, da kaže u kom se mesecu trudnoće nalazi, da li koristi neke lekove ili specijalne preporuke koje joj je dao ginekolog. Ukoliko primeti bilo kakve promene u ustima, crvenilo, krvarenje, otok desni, svakako bi to trebala da saopšti svom stomatologu.

Srednji trimestar trudnoće najbolji za posete stomatologu

Prema rečima doktorke Pejčić srednji trimestar trudnoće je period koji je najabolji za stomatološke zahvate.

- Međutim, i tokom cele trudnoće se mogu izvoditi stomatološki tretmani, ukoliko su hitni i neophodni. Ono što bi trebalo izbegavati u prvom trimestru trudnoće, jeste snimanje zuba. Ukoliko je moguće trebalo bi ga odložiti za kasniji period, a ako je ipak neophodno da se izvede mora se koristiti adekvatna zaštita i poželjno je da snimak bude izrađen digitalnom tehnikom.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track