5 SIGURNIH ZNAKOVA MIGRENE Evo kako da je razlikujete od obične glavobolje: Napad traje od 4 do 72 h, prate ga JAK BOL I MUČNINA
Foto: Kurir, Shutterstock

EKSPERT ZA GLAVOBOLJE OTKRIVA

5 SIGURNIH ZNAKOVA MIGRENE Evo kako da je razlikujete od obične glavobolje: Napad traje od 4 do 72 h, prate ga JAK BOL I MUČNINA

Saveti stručnjaka -


Glava vam puca? Boli vas toliko da vam se povraća? Smeta vam i najmanji tračak svetlosti? Jedino što želite jeste da se zatvorite u sobu, spustite roletne, legnete u krevet s oblogom na glavi i samo čekate da prođe? E pa, sve su prilike da se kod vas ne radi o običnoj tenzionoj glavobolji, već da imate migrenu, neurološko oboljenje koje karakteriše glavobolja koja se često ponavlja, koja je veoma intenzivna, i koja može da vam od života napravi pakao.

Migrena je glavobolja koja ima svoju evoluciju s tendencijom spontane remisije u starijoj životnoj dobi. Priroda ove glavobolje je benigna po toku i ishodu, ali bitno može da promeni kvalitet života. Savremena terapija lekovima, uz promenu nekih štetnih navika i izbegavanje pojedinih namirnica i alkoholnih pića, može da izmeni učestalost migrene i uspešno prekine migrenski atak u samom početku - kaže dr Aleksandar Stanić, specijalista neurologije i ekspert za glavobolje, i otkriva nam koji su to znaci koji vam mogu pomoći da razlikujete migrenu od tenzione glavobolje.

U sadašnjem trenutku, navodi dr Stanić, nismo u stanju da je izlečimo, ali možemo da je držimo pod kontrolom.

- Da utičemo na njenu učestalost, intenzitet i prateće neprijatne simptome, kao i da uspešno prekinemo napad u samom početku.

migrena
foto: Privatna Arhiva

Bol se obično javlja u jednoj polovini glave

Bol kod migrenske glavobolje je lokalizovan najčešće u jednoj polovini glave, ali nekada se bol javlja obostrano. Oobično je veoma intenzivan, s pulsirajućim povećanjem intenziteta, naročito prilikom saginjanja, naprezanja ili fizičke aktivnosti.

Promene u vidnom polju

Postoje dva osnovna tipa migrene – bez aure i s aurom.

– Najčešće se aura ispoljava u vidnom polju kao svetlucanje, zamagljen vid, deformisane slike ili gubitak vida u delu vidnog polja. Ponekad aura obuhvata i druge neurološke simptome kao što su trnjenje jedne polovine lica i tela, slabost ili gubitak spretnosti istostranih ekstremiteta, smetnje pri izgovaranju ili smetnje u koncentraciji. Simptomi aure često su za pacijenta traumatičniji od same glavobolje koja nakon toga sledi.

Mučnina i osetljivost na svetlost

Migrena je često praćena mučninom, ponekad povraćanjem, kao i povećanim nadražajem na spoljne draži kao što su svetlost, buka i mirisi.

Migrena, Glavobolja, Boli Glava
foto: Thinkstock

Traje od četiri do 72 sata

Najupečatljivija razlika između tenzione glavobolje i migrene ogleda se u dužini trajanja bola.

Napad migrene obično traje između četiri sata i 72 sata, dok tenziona glavobolja može trajati danima, mesecima, pa i godinama. Za razliku od migrene, tenziona glavobolja obično je obručna, nekada locirana u potiljku, čeonom predelu, temenu i u vratu. Kod ove glavobolje bol je kontinuiran, nalik stezanju ili pritisku, ali nema mučnine, kao ni povećane nadražljivosti prema spoljnim nadražajima – navodi doktor Stanić.

Migrena se češće javlja kod žena

Prema njegovim rečima, postoje manje statističke razlike o učestalosti migrene prema polnoj pripadnosti.

Migrenska glavobolja javlja se kod 12 do 17 odsto žena i kod šest do osam odsto muškaraca, najčešće u dobi između 25. i 45. godine.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track