7 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA MENOPAUZE Ginekolog otkriva: "Kriza počinje oko 40. godine, ali je mnogi NE PREPOZNAJU"
Rane posledice nedostatka estrogena su najčešće umor i iscrpljenost, razdražljivost, poremećaj sna i valunzi, Foto: Profimedia

znate li šta je "magla u glavi"

7 NAJČEŠĆIH SIMPTOMA MENOPAUZE Ginekolog otkriva: "Kriza počinje oko 40. godine, ali je mnogi NE PREPOZNAJU"

Saveti stručnjaka -

Menopauza je prirodni proces starenja žene i označava kraj menstrualnih ciklusa, a dijagnostikuje se nakon što prođe 12 meseci od poslednje menstruacije. Simptomi se razlikuju – neke žene imaju blage simptome i lako prolaze kroz period menopauze, dok druge ovaj period opisuju kao vrlo težak i haotičan.

Pitali smo prim. dr Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije i endokrinologije i načelnika ginekologije u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" u Beogradu koji su to najčešći simptomi menopauze.

- Menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu. Simptomi koji prate perimenopauzu (period pre i nakon poslednje menstruacije) su najčešće talasi vrućine, preznojavanje, nesanica, pojačana razdražljivost, promene u seksualnoj želji, "magla u glavi" koju prema jednom istraživanju ima čak 60 odsto žena koje su tek ušle u menopauzu, i dobijanje u težini pored istih navika u ishrani - kaže dr Kostić.

Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinolog
Prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog-endokrinologfoto: Privatna Arhiva

Kada nastupaju prve tegobe?

- Prve tegobe mogu nastati već oko 40. godine života, ali ih žene ne prepoznaju, pripisuju ih umoru, stresu i slično, a mogu trajati i više godina od poslednje mentruacije.

Može li da se desi da žena izgubi ciklus, a onda ga dobije posle nekoliko meseci ili godina ponovo iako nije više redovan?

- Menstruacije mogu biti neredovne, period između dve menstruacije može biti i više meseci. Međutim, ako žene prokrvari, a od poslednje menstruacije je prošlo više od godinu dana trebalo bi da se odmah javi ginekologu.

Koji procenat žena kod nas prihvata hormonalnu terapiju za u menopauzi?

- Sve veći broj žena je svesno koliko je terapija tegoba u menopauzi važna. Žene u perimenopauzi su najčešće u zenitu svoje karijere i veoma izražene tegobe mogu da joj otežavaju svakodnevo funkcionisanje. Teški simptomi ne mogu da se reše bez hormonske supstitucione terapije i pomoći lekara.

Menopauza
foto: Profimedia

Šta podrazumevaju te terapije, da li su u okviru državne zdravstvene zaštite ili moraju samostalno da se plaćaju?

- Terapija tegoba u menopauzi može biti u vidu tableta, sprejeva, flastera, krema, gelova. Najveći broj tih proizvoda žene moraju samostalno da plate.

Kako se uzima ova terapija - kontinuirano ili s prekidima?

- Savetuje se da se terapija tegoba u menopauzi uzima kontinuirano, bez pauza.

A.V./Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track