OD FIBROZE DO CIROZE KRATAK JE PUT: 3 najčešća UZROKA koji razaraju našu JETRU! ALKOHOL je na prvom mestu
Foto: Privatna Arhiva

Dr Svetlana Popović, infektolog

OD FIBROZE DO CIROZE KRATAK JE PUT: 3 najčešća UZROKA koji razaraju našu JETRU! ALKOHOL je na prvom mestu

Saveti stručnjaka -

Jedan od pet pacijenata sa uznapredovalom fibrozom jetre razvije cirozu za samo dve i po godine, kaže spec. dr med. Svetlana Popović, infektolog za Zdravlje.Kurir.rs.

Jetra je najveći unutrašnji organ u našem telu koji, ima veliku regenerativnu sposobnost. Recimo, nakon težeg oblika akutnog hepatitisa – jetra se u potpunosti oporavi i sve prođe bez posledica.

U nekim slučajevima javlja se fibroza, patološki proces koji karakteriše propadanje zdravog i funkcionalnog tkiva jetre, koje usled nemogućnosti samoobnavljanja, biva zamenjeno ožiljnim tkivom, tj. vezivnim tkivom.

- To novo, fibrozno tkivo nema mogućnost obavljanja neophodnih organskih funkcija. Radi se o nepovratnom procesu, koji najčešće biva kasno otkriven. Fibroza je asimptomatska i prve tegobe se jave tek u kasnijoj fazi kad je oštećenje veliko, zapravo kada je fibroza uznapredovala u stadijum ciroze – objašnjava spec. dr med. Svetlana Popović, infektolog.

Najčešći uzročnici fibroze jetre su - hronična zloupotreba alkohola, virusni hepatitis C ili B, kao i nealkoholna masna bolest jetre.

- Nealkoholna masna bolest jetre se dešava kod osoba sa viškom kilograma, dijabetesom i visokim nivoom holesterola i triglicerida. Drugi uzročnici fibroze su hemohromatoza, bolest nakupljanja viška gvožđa, Wilsonova bolset, koja uzrokuje akumulaciju bakra u telu, potom opstrukcije žučnih kanala, hronična srčana insuficijencija, autoimuni hepatitisi...

Ciroza je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti

Jedan od pet pacijenata sa uznapredovalom fibrozom jetre razvije cirozu za samo dve i po godine.

- Ciroza je krajnja faza evolucije različitih bolesti jetre. Radi se o hroničnoj bolesti, koja je vodeći uzrok smrtnosti među nemalignim bolestima. Najčešće obolevaju pacijenti između 40 i 50 godina. Ciroza je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti u populaciji između 25 i 65 godina – navodi dr Popović.

jetra
foto: Shutterstock

Kod ciroze, pod dejstvom različitih uzročnika, narušava se normalna struktura jetre, stvara se ožiljno tkivo i na taj način se remeti cirkulaciju u jetri.

- To za posledicu ima slabiju ishranu, odumiranje ćelija jetre, i dalje deponovanje ožiljnog tkiva. Posledica ovakvih promena u strukturi su slabljenje funkcija jetre i nastajanje portne hipertenzije.

Najčešće uzroci ciroze su hronični hepatitisi, prekomerna upotreba alkohola, lekova, toksini, opstrukcije žučnih kanala, nasledne bolesti metabolizma, autoimuna bolest jetre.

- Prekomerno uzimanje alkohola vodeći je uzročnik ciroze jetre. Znaci i simptomi ciroze zavise od faze bolesti, uzročnika koji je prethodio bolesti i uzrasta obolelog.

Podmukla bolest bez jasnih simptoma

Ciroza se javlja postepeno, evolucija bolesti može biti godinama, kada praktično i ne postoje simptomi.

- Kada dođe do faze bolesti kada se narušava sama funkcija jetre,a ima ih mnogo - umor, mučnina, malaksalost, gubitak mišićne mase, otok trbuha, žutilo kože, pojava kožnih promena,koje nazivamo spajder nevusi, formiranje grudi kod muškaraca, vrtoglavica, mentalna konfuzija.

Transplantacija kao krajnje rešenje

Terapija je usmerena ka lečenju osnovnog uzroka bolesti, a to podrazumeva antivirusnu, imunosupresivnu terapiju.

- Terapija je usmerena i ka sprečavanju daljeg razvoja bolesti i lečenju simptoma koji su se pojavili. To podrazumeva, između ostalog, i upotrebu diuretika, derivate krvih produkata, antibiotika, laksativa s posebnim sadržajem šećera, betablokatora i antikoagulantnih lekova.

Pod lečenjem se podrazumeva i prekid uzimanja alkohola i masne hrane ako su oni uzrok bolesti. Transplantacija jetre je krajnja i jedna od najkompleksnijih terapijskih procedura.

jetra, masna jetra
foto: Shutterstock

Najteže komplikacije

Kao najteže komplikacije ciroze mogu da se jave krvarenje i hepatopcelularni karcinom (HCC).

- Istraživanja su pokazala da negde oko 4 % pacijenata s cirozom jetre dobije HCC. Oboleli sa C hepatitisom najpre razvijaju cirozu, a potom mogu se razvija HCC, dok sa B hepatitisom se može razviti HCC i bez stadijuma ciroze.

Kako se dijagnostikuju fibroza i ciroza?

Tranzientalna elastografija je neinvazivna brza i vrlo pouzdana metoda, nalik ultrazvuku, koja predstavlja dijagnostičku proceduru za otkrivanje ciroze i isključivanje fibroze.

- Pored nje postoji i nešto starija metoda, invazivna metoda, slepa aspiraciona biopsija jetre.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track