ŠTA JE SRČANA SLABOST I KAKO JE PREPOZNATI Upravnik Klinike za kardiologiju Instituta Dedinje kaže: Evo na šta se ŽALE pacijenti
Foto: Kurir Televizija

OPREZ

ŠTA JE SRČANA SLABOST I KAKO JE PREPOZNATI Upravnik Klinike za kardiologiju Instituta Dedinje kaže: Evo na šta se ŽALE pacijenti

Saveti stručnjaka -

Srčana slabost ili srčana insuficijencija predstavlja stanje u kome srce ne može da ispumpa dovoljno krvi kako bi podmirilo potrebe organizma, naročito tokom napora.

– Lošu toleranciju napora uzrokovanu srčanim problemima treba posmatrati u odnosu na zamor uzrokovan drugim razlozima. Stoga je kod ovih bolesnika potrebno uraditi dodatne pretrage kako bi se isključili anemija, plućne bolesti i problem sa štitnom žlezdom – kaže prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Posledica infarkta, bolesti srčanog mišića ili srčanih zalistaka

Pacijenti sa srčanom slabošću, objašnjava naš sagovornik, obično se prvo žale na zamor pri naporu i oticanje nogu.

– Srčana slabost je najčešće uzrokovana oslabljenom snagom pumpanja srca koja je posledica prethodnog infarkta, bolesti samog srčanog mišića ili bolestima srčanih zalistaka – navodi doktor Otašević.

srčana slabost
foto: Shutterstock

Pacijenti se najčešće prvo žale na zamor pri naporu i na oticanje nogu

Ovo stanje, ističe naš sagovornik, veoma je ozbiljno i po smrtnosti se može porediti sa većinom malignih oboljenja.

– Na sreću, danas raspolažemo velikim brojem lekova koji mogu usporiti razvoj bolesti i smanjiti smrtnost, te je stoga neophodno što pre kontaktirati s lekarom da bi se započela odgovarajuća terapija – savetuje doktor Otašević.

Naš sagovornik ističe da savremeno lečenje srčane slabosti ima za cilj da produži preživljavanje, da omogući pacijentu da se bolje oseća i da smanji potrebu za hospitalizacijom.

Uzrok nastanka srčane slabosti

Srčana slabost njačešće nastaje nakon što druga stanja (puput koronarne bolesti, visokog krvnog pritiska) oštete ili oslabe srce.

Faktori rizika

Srčana insuficijencija može biti izazvana jednim ili kombinacijom više faktora. Najčešći faktori rizika na nastanak srčane slabosti su:

* Povišeni krvni pritisak

* Koronarne bolesti srca

* Infarkt miokarda

* Aritmija

* Dijabetes

* Određeni lekovi

* Problemi sa spavanjem (slip apnea)

* Virusi

* Alkoholizam

* Pušenje

* Gojaznost

Ovo je ozbiljno stanje koje u većini slučajeva zahteva doživotno lečenje

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track