ZAŠTO SE RADI BIOPSIJA JETRE I ŠTA OTKRIVA? Traje nekoliko sekundi - SPECIJALNOM IGLOM uzima se komadić tkiva i šalje na analizu
Foto: Profimedia

PITALI SMO INFEKTOLOGA

ZAŠTO SE RADI BIOPSIJA JETRE I ŠTA OTKRIVA? Traje nekoliko sekundi - SPECIJALNOM IGLOM uzima se komadić tkiva i šalje na analizu

Saveti stručnjaka -

Biopsija jetre je dijagnostička procedura kojom se uzima mali deo tkiva jetre, radi postavljanja konačne dijagnoze promena u jetri.

- Najčešće se koristi u cilju postavljanja dijagnoze različitih bolesti jetre, kao što su ciroza, hepatitisi, ali i različiti tumori. Takođe, sama metoda se koristi i prilikom praćenja efekta terapije, kao i u svrhu praćenja stanja nakon transplantacije jetre. Uzorak tkiva jetre se potom posmatra mikroskopiski radi definitivne dijagnoze promene u jetri zbog koje je i rađena biopsija - objašnjava spec. dr med. Svetlana Popović, infektolog.

Dr Svetlana Popović, infektolog
Dr Svetlana Popović, infektologfoto: Privatna Arhiva

Jetra je najveći organ u ljudskom telu. Njena težina iznosi oko 1.500 grama odnosno 2 % celokupne telesne težine.

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji

Postoji, navodi naša sagovornica, više različitih metoda biopsije - perkutana slepa aspiraciona biopsija, transvenozna, endoskopska i hirurška biopsija.

- Sam izbor metode zavisi od više različitih faktora, kao što su opšte medicinsko stanje pacijenta i njegove potrebe. Ako govorimo o najstarijoj i najviše korišćenoj perkutanoj biopsiji, sama procedura sa pripremom traje petnaestak minuta, dok sama biopsija traje nekoliko sekundi. Pre uzimanja uzorka, mesto uboda oko jetre će biti lokalno anestezirano, što će doprineti da procedura bude bezbolna - ističe dr Popović.

Jetra obavlja više od 500 različitih funkcija, pa je zbog toga nazivaju i centralnom laboratorijom našeg organizma.

Koristi se specijalna igla za biopsiju

Nakon anestezije, specijalnom iglom za biopsiju ulazi se u tkivo jetre preko kože - i uzima tkivo.

- Koristi se specijalna igla za biopsiju. Tokom same procedure pacijent leži na leđima, sa savijenom desnom rukom iznad glave. Potencijalni rizici ove procedure kao što su bol, krvarenje, infekcija ili povreda organa koji se nalaze u okolini su retki.

jetra, masna jetra
foto: Shutterstock

Šta podrazumeva priprema za biopsiju jetre?

Priprema za biopsiju jetre podrazumeva pre svega obustavu lekova iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su brufen i diklofenak.

- Obavestite lekara ukoliko koristiti lekove koji sprečavaju koagulaciju krvi (aspirin, plavix, farin, sincum, sintrom, fraxiparin, xarelto). Pre izvođenja intervencije pacijent ne treba da uzima hranu. Nakon procedure savetuje se odmor, izbegavanje upravljanja motornim vozilom i dizanje tereta narednih dana. Nakon nedelju dana pacijent se može vratiti redovnim aktivnostima.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track