PITALI SMO STRUČNJAKA: Šta su MIŠIĆNI ČVOROVI, zašto ih dobijamo i kako da ih se rešimo?
Foto: Profimedia

VAŽNO

PITALI SMO STRUČNJAKA: Šta su MIŠIĆNI ČVOROVI, zašto ih dobijamo i kako da ih se rešimo?

Saveti stručnjaka -

Mišićni čvorovi su tačke u mišićnom tkivu gde se napeta mišićna vlakna lepe jedno za drugo, na kraju počinju da se cepaju i formiraju ožiljno tkivo, kaže Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut i ibjašnjava kako ovaj problem može da se uspešno reši.

Mišićni čvorovi mogu biti:

• aktivni – izazivaju bol bez ikakvog pritiska

• latentni – bole samo kada se na njih izvrši pritisak

Gde se razvijaju mišićni čvorovi?

Čvorovi se mogu razviti bilo gde na telu gde su mišići, ali su najčešći na vratu/ramenima, donjem delu leđa, listovima, jer su to oblasti koje ljudi najviše koriste.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Koji su uzroci mišićnih čvorova?

Postoji nekoliko faktora koji dovode do mišićnih čvorova, uključujući: povrede usled prekomernog ponavljanja pokreta, napetost od mentalnog ili emocionalnog stresa, loše držanje, dugotrajno sedenje. Mišićima je potrebna aktivnost da bi ostali savitljivi i zdravi. Provođenje osam sati dnevno u jednom položaju, a zatim odlazak kući gde zauzimamo sličan položaj čini naše mišiće mnogo kraćim i lakšim za povredu.

Da li su mišićni čvorovi opasni?

Generalno gledano mišićni čvorovi nisu štetni ni opasni. Međutim, oni mogu izazvati bolne simptome kao što su: bol u leđima, glavobolje, bol u vratu, bol u ramenu…

SAVET

Ako se ne leče mišićni čvorovi se vremenom samo pogoršavaju. Najbolje što možete učiniti je da na prvom mestu pokušate da ih sprečite tako što ćete povećati fizičku aktivnost. Ako radite sedeći za stolom, potrudite se da bar jednom u sat vremena ustanete i pokrenete mišiće.

Kako ih se rešiti?

Fizioterapeuti koriste niz tehnika kojima sprečavaju i leče mišićne čvorove, masaža i istezanje su jedna od njih. Postoje i naprednije opcije kao što su elektrostimulacija i terapijski ultrazvuk koji se koriste za teže slučajeve, ali na kraju i prevencija i lečenje se uvek svode na održavanje mišiće aktivnim.

Izvor: Kurir.rs/ A.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track