KAKO PREPOZNATI SKOLIOZU KOD DECE: Najjednostavniji način da sami proverite da li postoji DEFORMITET
Foto: Shutterstock

PITALI SMO STRUČNJAKA

KAKO PREPOZNATI SKOLIOZU KOD DECE: Najjednostavniji način da sami proverite da li postoji DEFORMITET

Saveti stručnjaka -

Skolioza je defirmitet kičmenog stuba, a najčešći tip je adolescentna idiopatska skolioza koja se obično dijagnostikuje u dobi od 10. do 18. godine. Zbog toga, ako ste roditelj, trebalo bi da budete upoznati sa potencijalnim problemom vašeg deteta, kaže Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut i objašnjava kako ovaj problem može da se prepozna.

Kada se razvija skolioza?

- Više od 80 % dijagnostikovanih skolioza razvija se u nekom trenutku kasnog detinjstva ili rane adolescencije. U ranim fazam većina dece neće primetiti nikakvu promenu, tako da ćete verovatno vi uočiti prve simptome. Od značaja je deformitet kičme prepoznati na vreme, jer je ispravljanje kičmenog stuba u ranim fazama mnogo lakše.

Vukadin Spalević profesionalni fizioterapeut
foto: Privatna Arhiva

Ko je u opasnosti?

- Skolioza može biti češća kod devojčica nego kod dečaka. Tačni uzroci nisu u potpunosti poznati, ali se pretpostavlja da je to zbog njihove strukture skeleta. Ako je vaša ćerka mnogo viša od ostalih devojčica njenih godina, redovna provera kod fizijatra bi bila dobra ideja.

Kako prepoznati skoliozu?

- Jednostavan način da sami proverite da li vaše dete ima deformitet jeste da se vaše dete nagne napred dok stoji. Ako primetite da rebra na jednoj strani vire više nego na drugoj, ili da se kičma primerno savila na jednu stranu, vreme je za posetu fizijatru.

Kako genetika utiče narazvoj deformiteta kičmenog stuba?

- Jedna činjenica koju svaki roditelj treba da zna o skoliozi je da genetika nije uvek ključna. Neka deca mogu da naslede skoliozu, ali u većini slučajeva niko u porodici nije imao taj problem. Srećom, takođe ne postoji garancija da će vaše dete razviti skoliozu samo zato što je imate vi ili drugi član porodice.

Koje su komplikacije skolioze?

- Jedan od razloga zašto je važno rano otkrivanje skolioze je taj što ako se deformitet ne prepozna na vreme mogu se razviti drugi zdravstveni problemi. Vremenom kriva kičma može uzrokovati da grudni koš pritisne pluća, otežavajući disanje. Nažalost, vaše dete može razviti primetne promene u svom izgledu, što će uticati i na njegovo samopouzdanje.

Šta ako vaše dete ima skoliozu?

- Srećom, deci sa skoliozom na raspolaganju su brojne pouzdane fizikalne terapije koje im mogu pomoći da isprave deformitet. Ako sumnjate da vaše dete ima skoliozu, posetite fizijatra što pre. Znajte da postoji mnogo načina da vaše dete ima srećan i zdrav život.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Tekst: A.V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track