VEŽBANJE POMAŽE KOD ENDOMETRIOZE: Evo koje aktivnosti preporučuju stručnjaci
Foto: Shutterstock

SAVET

VEŽBANJE POMAŽE KOD ENDOMETRIOZE: Evo koje aktivnosti preporučuju stručnjaci

Saveti stručnjaka -

Endometrioza je bolno stanje koje se javlja kada tkivo slično sluzokoži materice raste na spoljašnjoj strani materice. Ovo tkivo može uticati na različite oblasti, poput jajnika, karlice i jajovoda. Endometrioza može izazvati obilnije menstrualne cikluse i krvarenje između menstruacija. Pored toga, neke žene imaju simptome kao što su bol, zatvor, slaba energija i loš san. Dobera vest je da vežbanje može pomoći u poboljšanju simptoma.

Uticaj fizičke aktivnosti na endometriozu nije dobro istražen, ali mnoge žene sa ovim stanjem su rekle da se osećaju bolje kada su aktivne. Iako vam vežbanje može biti poslednja stvar na umu, evo kako vam može pomoći.

Hangar, bol u stomaku
foto: Profimedia

Bol je čest simptom endometrioze. Može uključivati bol u karlici, grčeve i bolove u leđima. Bol može biti od blagog do jakog i može se pogoršati tokom menstrualnog ciklusa.

Ako ste fizički aktivni, možete osloboditi endorfine ili hormone za dobro raspoloženje. Oni deluju kao prirodni lek za ublažavanje bolova.

1 od 10 žena ima dijagnozu - endometrioza

Veliki problem predstavlja i to što je endometrioza povezana sa anksioznošću i depresijom.

Smatra se da žene sa endometriozom imaju otprilike jedan do dva puta veću šansu da razviju anksioznost i depresiju. Ovo je verovatno zbog stalno prisutnog bola. Takođe, može biti povezano sa promenom hormona i povećanim nivoima estrogena koji se javljaju kod endometrioze. Međutim, isti endorfini za dobro osećanje koji smanjuju bol mogu takođe delovati kao prirodni pojačivači raspoloženja.

Endometrioza može uticati na kvalitet sna. Ovo je često zbog bola i anksioznosti, što otežava opuštanje i spavanje.

Nesanica
foto: Profimedia

Nedostatak sna može dodatno povećati upalu i anksioznost, zbog čega se osećate još gore. Vežbanje ili fizička aktivnost može smanjiti vreme koje vam je potrebno da zaspite i pomoći vam da bolje spavate. A pošto vežba poboljšava raspoloženje i smanjuje bol, verovatno ćete uživati i u mirnijem snu.

Najbolje vežbe za endometriozu uključuju vežbe sa malim do umerenim naporom. Preporučeni intenzitet vežbanja varira od osobe do osobe, u zavisnosti od težine vaših simptoma.

Vežbe sa malim do umerenim uticajem uključuju plivanje, brzo hodanje i vožnju bicikla. Takođe bi trebalo da uključite vežbe istezanja, opuštanja i jačanja u svoje aktivnosti. Ovo može uključivati jogu, pilates, taj či i trening snage oko 2 dana u nedelji. Najbolje bi bilo da vežbate 30 do 60 minuta dnevno, nekoliko dana nedeljno.

plivanje, stil
foto: Shutterstock

Ipak, budite sigurni da slušate svoje telo. Iako vam vežbanje može pomoći da osetite olakšanje, preterivanje može pogoršati bol. Upravljajte tempom, pravite česte pauze i postepeno povećavajte intenzitet treninga.

U studiji iz 2018.godine, u kojoj je učestvovalo 560 žena, se pokazalo da je polovina njih imala zaista česte probleme sa umorom, daleko su se više i brže umarale u odnosu na žene koje nemaju endometriozu. Umor se može povezati sa problemima sa spavanjem, depresijom i bolovima.

Ako vam je teško da kontinuirano vežbate ili jednostavno ne možete da ispratite takav ritam, evo par saveta kao rešenje. Umesto 30-minutnih treninga, budite aktivni u intervalima od 10 minuta 3 puta dnevno. Na primer, možete ići u šetnju ujutro, na pauzi za ručak i posle večere. Ustanite i hodajte poslednjih 5 do 10 minuta svakog sata, ako je moguće. Šetajte okolo dok razgovarate telefonom.

Izaberite aktivnosti i vežbe u kojima uživate. Na primer, bavite se sportom, šetajte psa, radite u bašti ili idite na plivanje. Kupite opremu za vežbanje za svoj dom. Zakažite svoje vežbe unapred kako biste ih zaista uradili. Možda će vam biti potrebno vreme da pronađete najbolji plan i da ga se pridržavate ali zaista će biti od pomoći.

Prenela: V.N.

IZVOR: healthline.com/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track