ZAŠTO JE VAŽNO OTKRITI PREDIJABETES? Ako se ne leči na vreme ovo stanje je siguran put u ŠEĆERNU BOLEST
Foto: Shutterstock

ENDOKRINOLOG UPOZORAVA

ZAŠTO JE VAŽNO OTKRITI PREDIJABETES? Ako se ne leči na vreme ovo stanje je siguran put u ŠEĆERNU BOLEST

Saveti stručnjaka -

Ako se ništa ne preduzme predijabetes će sigurno prerasti u dijabetes za 10 do 12 godina, ali to se može sprečiti promenom životnih navika koje uključuju pravilnu ishranu i fizičku aktivnost, kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, internista endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke poremećaje UKCS.

Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezan sa gojaznošću i nezdravim životnim stilovima. Ukoliko se ne otkrije na vreme i ako se ne tretira pravovremeno, predijabetes može prerasti u dijabetes tipa 2.

Predijabetes nema jako izražene simptome, ali ponekad može da se javi pojačana žeđ, glad, učestalo mokrenje, kao i velika želja za slatkišima. Ipak, najčešće se otkriva slučajno kada se desi infarkt ili neki drugi ozbiljan zdravstveni problem.

Najbolje bi bilo da svako prekontrolišemo nivo šećera bar jednom godišnje

Podmuklo stanje opasno po život

Predijabetes predstavljaju dva poremećaja: povišena glikemija natašte (šećer u nultom minutu od 6,1 do 7,0 mmol/l, a nakon dva sata manji od 7,8 mmol/l) i intolerancija na glukozu (šećer u nultom minutu od 6,1 do 7,0 mmol/l, a nakon dva sata između 7,8 i 11,1 mmol/l).

Predijabetes predstavlja prelazno stanje između normalne glukozne tolerancije i dijabetesa tip 2. Stanja predijabestesa udružena su sa metaboličkim sindromom i predstavljaju veliki rizik za razvoj dijabetesa tipa 2, ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i karcinoma i zato je veoma važno da se otkrije na vreme – objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković.

Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević
Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijevićfoto: Privatna Arhiva

Većina ljudi sa predijabetesom ima višak kilograma. I zato kod svake osobe sa stomačnom gojaznošću treba uraditi test opterećenja na glukozu

Sve veći uticaj gojaznosti i metaboličkog sindroma, koji podrazumeva stomačnu gojaznost, povišene trigliceride, nizak HDL holesterol, šećer u krvi preko 6,1 mmol/l i povišen pritisak, a koji su uvod u nastanak predijabetesa, dijabetesa i oboljenja krvnih sudova, kao i i masne nealkoholne bolesti jetre, posledica su nepravilne ishrane i smanjene fizičke aktivnosti.

- Brojna ispitivanja su pokazala da osobe sa stomačnom gojaznošću češće obolevaju od šećerne bolesti i infarkta miokarda, za šta postoje značajna naučna objašnjenja. Stomačno masno tkivo predstavlja novonastali endokrini organ koji luči brojne faktore zapaljenja i tromboze, što sve utiče na ubrzanu aterosklerozu. Metabolički sindrom može predstavljati stanje koje prethodi raznim poremećajima glikoregulacije i šećernoj bolesti, a često je prisutan i kod ovih poremećaja. Pored udruženosti ovog sindroma sa aterosklerozom, tumorima i sterilitetom, povezan je i sa depresijom – ističe doktorka.

Brojna ispitivanja su pokazala da osobe sa stomačnom gojaznošću češće obolevaju od šećerne bolesti i infarkta miokarda, za šta postoje značajna naučna objašnjenja

Kilogrami su najveći neprijatelj

Ako smršamo i smanjimo stomačnu gojaznost imaćemo povoljne efekte i na regulaciju masnoća, krvnog pritiska, nivoa šećera i tako sprečiti već postojeći metabolički sindrom, pa samim tim i razvoj predijabetesa i dijabetesa.

- Najbolji rezultati postižu se fizičkom aktivnošću zajedno sa pravilnom ishranom. Preporučuje se mediteranska ishrana koja je bogata dijetnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća, žitarica, kao i mononezasićenim masnoćama iz maslinovog ulja. Svakodnevna šetnja ili brzi hod u trajanju od bar pola sata povoljno utiču na regulisanje metabolizma i smanjenje gojaznosti – kaže doktorka Dimitrijević Srećković.

gojaznost
foto: Shutterstock

Najbolji rezultati postižu se fizičkom aktivnošću zajedno sa pravilnom ishranom

Obavezno pitajte svog lekara da uradite test opterećenja na glukozu:

* ako imate indeks telesne mase veći od 25

* ako imate depozite masnoće na stomaku

* ako ste fizički neaktivni

* ako ste stariji od 45 godina

* ako neko u vašoj porodici ima dijabetes

* ako ste tokom trudnoće razvili gestacijski dijabetes

* ako ste dobili bebu koja je na rođenju bila teža od 4 kilograma

* ako imate sindrom policističnih jajnika

* ako imate visok krvni pritisak

* ako je vaš HDL holesterol manji od 0,9 mmol / l ili trigliceridi iznad 2,83 mmol / l

* ako vam je dijagnostifikovan poremećaj spavanja (apnea).

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track