LOŠE DRŽANJE JE GLAVNI KRIVAC ZA GLAVOBOLJE: Ovo su saveti koji mogu da vam pomognu
Foto: Profimedia

VAŽNO

LOŠE DRŽANJE JE GLAVNI KRIVAC ZA GLAVOBOLJE: Ovo su saveti koji mogu da vam pomognu

Saveti stručnjaka -

Moderno doba i razvoj tehnologije doneo je sa sobom brojne prednosti, ali kakav uticaj savremeni način života ima na vaše zdravlje? Da li znate da je položaj koji možda trenutno zauzimate glavni krvac za vaše glavobolje?

Kako loše držanje može uticati na glavobolje i kako da to sprečite, pitali smo Vukadina Spalevića, strukovnog fizioterapeuta.

- Sa preko 300 vrsta glavobolja poznatih nauci, postoji mnogo uzroka bolova u glavi. Ako imate česte glavobolje, a veći deo dana provodite ispred računara, zauzimajući neprirodan položaj, možemo reči da je uzrok vaših glavobolja loše držanje - kaže naš sagovornik.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima budući da je glava direktno povezana sa vratom, nije iznenađujuće da loše držanje vrata može uticati na glavobolje.

- Nepravilan položaj vrata glavni je krivac za ovu vrstu glavobolja. Kada svakodnevno sedite za računarom, dok vam je položaj glave napred mišići baze lobanje se skraćuju, a nakon nekog vremena postaju zategnuti. Ovo stezanje mišića izaziva bol najpre u vratu, a zatim i u glavi.

Pored toga, sati provedeni u neprirodnom položaju dok gledate u telefon takođe mogu da dovedu do napetosti i da izazovu glavobolju.

devojka, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Kada svakodnevno sedite za računarom, dok vam je položaj glave napred mišići baze lobanje se skraćuju, a nakon nekog vremena postaju zategnuti.

Kako da sprečimo glavobolju zbog lošeg držanja?

- Najbolji način da sprečite glavobolje zbog lošeg držanja je da prilagodite svoj životni stil. Pravilno držanje tela, posebno vrata osnov je u prevenciji ovih glavobolja. Kada imate pravilno držanje, vaša kičma je strukturno ravna, vaši mišići su uravnoteženi, smanjeno je naprezanje i dekompresija nerava i omogućeno je vašem telu da normalno funkcionišete bez glavobolja.

Pravilno držanje tela, posebno vrata osnov je u prevenciji ovih glavobolja.

Prvi korak je eliminisanje štetnih uzroka

Kao i prevencija, i lečenje ovih glavobolja zasniva se na prilagođavanju životnog stila.

- Prvi korak je eliminisanje štetnih uzroka koji prouzrokuju loše držanje. Na primer, to može uključivati podešavanje radnog prostora. Bitnu ulogu ima vaš fizioterapeut, koji će vam pomoći da specijalnim vežbama za jačanje mišića vrata promenite način držanja. Pored toga, terapija masažom i istezanje takođe mogu pomoći da se smanji učestalost vaših glavobolja.

Izvor: A.V. / Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track