I BOL U LEĐIMA MOŽE DA BUDE SIGNAL RAKA GRLIĆA MATERICE: Ginekolog otkriva NAJČEŠĆE SIMPTOME ove bolesti i šta je KLJUČ PREVENCIJE
Foto: Shutterstock

Svakog dana obole 4 žene

I BOL U LEĐIMA MOŽE DA BUDE SIGNAL RAKA GRLIĆA MATERICE: Ginekolog otkriva NAJČEŠĆE SIMPTOME ove bolesti i šta je KLJUČ PREVENCIJE

Saveti stručnjaka -

I pored dokazanih mera prevencije, rak grlića materice je i dalje jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji u Srbiji koja je gledano prema ovim parametrima na petom mestu u Evropi. Svakog dana u našoj zemlji jedna žena umre, a četiri obole od ove opake bolesti, upozoreno je povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja počinje danas i traje do 28. januara.

Naš čuveni stručnjak za ovu vrstu bolesti prof. dr Srđan Đurđević ginekolog - akušer i hirurg otkriva sve o uzrocima, faktorima rizika, HPV vakcini i preventivnim pregledima kao najboljem oružjem u borbi sa rakom grlića materice od koje godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku.

Skrining pregled do 30.godine i HPV vakcina - moćno oružje

- Humani papiloma virus (HPV) je najčešće prenosiva polna infekcija koja može zahvatiti kožu, genitalnu sistem organa i grlo. Skoro svi seksualno aktivni ljudi će biti zaraženi u nekom trenutku svog života, obično bez simptoma - objašnjava dr Đurđević.

Prof. dr Srđan Đurđević
Prof. dr Srđan Đurđevićfoto: Privatna Arhiva

U većini slučajeva, kaže naš sagovornik, imuni sistem uklanja HPV virus iz tela.

- Dugotrajna infekcija HPV-om visokog rizika može izazvati razvoj abnormalnih ćelija, koje dalje postaju rak. HPV infekcija grlića materice koja dugo traje ako se ne leči, uzrokuje 95 % karcinoma grlića materice. Uobičajeno je potrebno 15 do 20 godina da abnormalne ćelije postanu rak, ali kod žena sa oslabljenim imunim sistemom ovaj proces može biti brži i trajati 5 do 10 godina. Faktori rizika za progresiju kancera uključuju stepen onkogenosti HPV tipova, imuni status, prisustvo drugih polno prenosivih infekcija, broj porođaja, uzrast u prvoj trudnoći, upotrebu hormonskih kontraceptiva i pušenje - pojašnjava profesor Đurđević.

Od 2007. godine svake godine treća nedelja januara obeležava se kao Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Ova initciјativa јe pokrenuta od strane Evropske asociјaciјe za borbu protiv raka grlića materice, a ove godine ovaj datum će u Srbiji biti obeležen u periodu od 22 do 28. januara.

Vakcine protiv HPV-a su najbolja prevencija

Kao prioritet, profesor Đurđević navodi da vakcine protiv HPV-a treba da budu date svim devojčicama između 9 i 14 godina, pre nego što postanu seksualno aktivne. Vakcina se može primeniti kao 1 ili 2 doze. Od 2023. godine u svetu je dostupno 6 vakcina protiv HPV-a, a u Srbiji i najsavremenija 9.valentna HPV vakcina. Sve vakcine štite od visokorizičnih HPV tipova 16 i 18, koji izazivaju većinu karcinoma grlića materice.

- Žene treba da se pregledaju na rak grlića materice svakih 5-10 godina počevši od 30. godine. Prekancerozne promene koje prethode raku grlića materice retko izazivaju simptome, zbog čega je važan redovni pregled čak i ako ste vakcinisani protiv HPV-a. Nakon pozitivnog citološkog Papanikolau ili HPV testa, ginekolog može potražiti promene na grliću materice koje se mogu razviti u rak ako se ne leče. Lečenje ovih prekanceroznih promena je jednostavna procedura i sprečava nastanak raka - ističe profesor Đurđević.

Kad se bolest otkrije na vreme uspešno se leči

Kada je reč o ranom otkrivanju raka grlića materice u Vojvodini i Srbiji, po rečima našeg sagovornka, izdvajaju se dve velike grupe žena.

- Prvu grupu čine mlađe žene u generativnom periodu sa navikom javljanja na redovne ginekološke preglede. Kod njih se eventualno prisutna bolest otkriva na vreme u ranoj ili prekanceroznoj fazi i uspešno leči. Većina ovih žena smatra da svake godine treba uraditi citološki Papanikolau bris. Međutim, ukoliko ona ima uredan klinički i kolposkopski nalaz na grliću materice i uredan nalaz Papanikolau testa na prethodnom pregledu (NILM, PA II grupa), dovoljna je kontrola citološkog brisa 1 x na svake tri godine. Drugu grupu čine žene koje uopšte ili veoma retko idu na ginekološke preglede a među njima se izdvajaju one koje će se javiti ako primate simptome i one koje će simptome raka grlića materice u potpunosti zanemariti.

Jedan od značajnih faktora koji doprinose velikoj smrtnosti od ovog oboljenja jeste upravo činjenica da je prva faza ove bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo dve trećine žena prvi put javi ginekologu tek kada je bolest uznapredovala.

Ključni korak - prepoznavanje simptoma

Prepoznavanje simptoma i ginekološki pregled predstavljaju ključni korak.

- Žene bi trebalo da se hitno jave ginekologu ako primete: neobično krvarenje između menstruacija, posle menopauze ili posle seksualnog odnosa, pojačan ili smrdljiv vaginalni iscedak, ako imaju stalnu bol u leđima, nogama ili karlici, gubitak na težini, umor i gubitak apetita, vaginalnu nelagodnost ili oticanje nogu, navodi profesor.

Dijagnoza i lečenje raka grlića materice

Postupci u lečenju prekanceroznih promena uključuju kolposkopiju ili vizuelni pregled grlića materice pod uveličanjem da bi se locirala i procenila promena posle čega sledi:

• termička ablacija, koja uključuje upotrebu zagrejane sonde za sagorevanje ćelija. • krioterapija, koja uključuje upotrebu hladne sonde za zamrzavanje ćelija, • LEETZ Loop (veliko elektro-isecanje transformacione zone), koja uključuje uklanjanje abnormalnih tkiva pomoću elektroomčice.

• klasična ili elektrokonizacija koja podrazumeva upotrebu noža ili posebno konstruisanih elektroomčica za uklanjanje klinastog tkiva grliža materice u obliku konusa.

- U ustanovi u kojoj sam zaposlen u Novom Sadu imamo dijagnostiku i lečenje pacijentkinja kako sa prekanceroznim promenama, tako i u početnom stadijumu raka grlića materice. Ovaj pregled obuhvata kolposkopski pregled pod uveličanjem grlića materice sa kontrolom citološkog Papanikolau brisa i dopunskim analizama ako se postavi sumnja na postojanje prekanceroznih promena: kontrolu brisa na HPV - humane papilloma viruse, bakterije, miko/ureaplazme, kao i ciljano uzimanje isečka ili ”kiretman” kanala grlića materice koji se šalju na patohistološki pregled - navodi profesor Đurđević.

Profesor ističe da dijagnostika nije uvek jednostavna i da ona predstavlja ”mozaik” ili ”spektar analiza” koje uključuju: kolposkopski i citološki Papanikolau pregled, test na HPV viruse i patohistološki nalaz.

- Nekada su zaista svi navedeni rezultati pozitivni i dijagnoza je laka, ali neretko bude pozitivan samo jedan dijagnostički test. Nije retka situacija da ginekolog ima evidentan pozitivan kolposkopski nalaz, a da su pritom Papanikolau test i HPV bris negativni, ili obrnuto. Treba napomenuti da se u tim slučajevima definitivna dijagnoza postavlja na osnovu patohistološkog pregleda uzoraka tkiva grlića materice. Pouzdanost citološkog Papanikolau brisa kao samostalnog testa iznosi oko 78 %, a u zajednici sa kolposkopskim pregledom blizu 98 % - navodi profesor Đurđević.

pregled grlića materice, ginekološki pregled, pregled ginekologa
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima danas se lečenje prekanceroznih promena koje su lokalizovane površno na grliću materice radi ambulantno.

- Ovo lečenje uključuje primenu ”LEETZ Loop” metode odnosno uklanjanja promene elektroomčicom u kratkotrajnoj anesteziji i boravak u bolnici do dva sata. Rezultate našeg lečenja ovom metodom koje je obuhvatilo 150 pacijentkinja u periodu od 2010-2021 godine objavili smo u stručnom medicinskom časopisu ”MEDICINSKI PREGLED” 2021. godine. Ukoliko se radi o promenama lokalizovanim dublje u kanalu grlića materice koje se ne uočavaju kolposkopski a uzrokuju pozitivan HPV bris i Papanikolau test, primenjue se klasična ili elektrokonizacija grlića materice sa boravkom u bolnici od 48 sati.

Ukoliko su prekancerozne promene uklonjene u celosti, što obavezno treba da potvrdi patohistološki nalaz, pacijentkinjama se preporučuje dopunska primena 9.valentne HPV vakcine koja pruža zaštitu od povratka bolesti u oko 40 % slučajeva i lokalna primena vaginalnog gela u trajanju od 3 meseca. Od pomoći su i proizvodi na bazi aloje koji stimulišu jačanje imunog sistema u periodu 3 - 4 meseca.

Kontrola kolposkopije, citološkog Papanikolau testa i brisa na HPV radi se osam do devet meseci nakon intervencije, i ukoliko su nalazi uredni, pacijentkinja se smatra izlečenom sa predlogom za dalje redovne ginekološke kontrole.

- Ako se bolest pak dokaže u početnoj fazi raka u prvom stadijumu bolesti primenjuje se klasično hirurško lečenje rezom sa uklanjanjem materice, bočnog tkiva oko grlića materice ili parametrijuma i reginalnih limfnih čvorova u maloj karlici u skladu sa aktuelnom Querleu-Morrow metodom radikalnog hirurškog lečenja. Nakon ovakve operacije sve pacijentkinje se upućuju na dopunski pregled, na ginekološko-onkološki Konzilijum, radi odluke oko eventualnog dopunskog lečenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track