DA LI TREBA DA VEŽBATE AKO IMATE OSTEOPOROZU? Odgovor je jednostavan jer i KOST je živo tkivo
Foto: Profimedia

PITALI SMO STRUČNJAKA

DA LI TREBA DA VEŽBATE AKO IMATE OSTEOPOROZU? Odgovor je jednostavan jer i KOST je živo tkivo

Saveti stručnjaka -

Odgovor je jednostavan - DA, trebalo bi da vežbate ako imate osteoporozu. Vežbanje je važan korak u održavanju jakih i zdravih kostiju kada je u pitanju zdravo starenje.

- Osteoporoza je izvedena iz latinske reči za kost (osteo) i rupe (poroza). Svetska zdravstvena organizacija definiše osteoporozu kao “bolest koju karakteriše koštana masa i propadanje koštanog tkiva, što dovodi do povećane krhosti kostiju i posledičnog povećanja preloma - objašnjava Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima osteoporoza se može sprečiti vežbama, međutim ona ostaje globalni problem sa više od 9 miliona preloma širom sveta godišnje. Broj slučajeva raste s godinama - sa 2 % god 50-godišnjaka na 25 % kod 80-godišnjaka.

Procenjuje se da samo u Evropi 22 miliona žena i 5,5 miliona muškaraca ima osteoporozu. Kičma, kuk, donji deo potkolenicesu najčešća mesta na kojima ljudi sa osteoporozom dožive prelom.

Koji su faktori rizika za razvoj osteoporoze?

• starost - održavanje strukture kostiju opada s godinama

• pol - žene imaju veći rizik od muškaraca

• prevremena menopauza/postmenopauza ili histerektomija (ovo ima hormonski efekat na zdravlje kostiju)

• povećana upotreba steroida

• alkoholizam

• pušenje

• loša ishrana

Kako se dijagnostikuje osteoporoza?

Osteoporoza često može ostati nedijagnostikovana sve dok neko ne padne i ima posledični prelom, što rezultera ispitivanje kostiju. Dvoenergetska rendgenska apsorpciometrija je najčešći oblik procene za dijagnozu osteoporoze, a brz je i bezbolan test.

Zašto je vežbanje bitno za osteoporozu?

- Važno je zapamtiti da je kost živo tkivo koje reaguje na vežbu na sličan način kao mišić - postaje jača. Nivo vežbanja treba da stvori opterećenje, što znači da treba da bude viši od normalne dnevne aktivnosti, omogućavajući veću snagu mišića, bolju koordinaciju, fleksibilnost i ravnotežu. Ako ste izloženi velikom riziku od osteoporotičnog preloma, vežbe sa manjim opterećenjem su prikladnije. Ali uvek je poželjno konsultovati se sa fizioterapeutom.

Saveti, Starenje, Dug život
foto: Shutterstock

Kako vam fizioterapeut može pomoć?

- Fizioterapeut će moći da sastavi odgovarajući individualni program vežbi koji će napredovati kroz različite faze i na taj način sprečiti rizik od pada. Ako ste imali neseću da doživite prelom, fizioterapeut će imati glavnu ulogu u rehabilitaciji vaše povrede. Dakle, fizioterapeut vam programom vežbi pomaže da održite jake kosti kao i da poboljšate ravnotežu i kondiciju.

Izvor: A.V./Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track