PUŠENJE JE OPASNOST ZA VENE: Doktor otkriva kako cigarete nepovratno uništavaju vaš VASKULARNI SISTEM
Foto: Shutterstock

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima

PUŠENJE JE OPASNOST ZA VENE: Doktor otkriva kako cigarete nepovratno uništavaju vaš VASKULARNI SISTEM

Saveti stručnjaka -

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u Srbiji ima oko 2,8 miliona aktivnih pušača starijih od 15 godina. Posle nebrojeno mnogo kampanja protiv pušenja, donetih zakona i drugih propisa, taj broj izgleda kao da se ne smanjuje. Pušenje, bez obzira na vrstu, donosi ozbiljne rizike po zdravlje, a posebno je štetno po vaše vene.

Vaskularni hirurg, dr Dario Jocić, otkriva detalje o tome kako ova loša navika utiče na vaš vaskularni sistem.

- Pre svega, izdvojio bih tri negativna efekta koje pušenje ima na krvne sudove uopšte. To su sužavanje krvnih sudova, oštećenje unutrašnjih zidova krvnih sudova i povećan rizik od stvaranja krvnog ugruška - kaže dr Jocić.

Hemijske supstance iz dima cigarete dovode do sužavanja krvnih sudova, ograničavajući protok krvi.

Sastojci duvanskog dima, ali i para koja se oslobađa u elektronskim cigaretama, sadrže hemijske supstance koje izazivaju upalne procese na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, dovodeći do trajnih oštećenja. Takođe, pomenute hemijske supstance povećavaju mogućnost za stvaranje tromba, krvnog ugruška, koji može ozbiljno ugroziti i zdravlje i život pušača.

Pušenje i vaskularni kolaps

Štetno dejstvo pušenja na srce i krvne sudove je ne samo odavno poznato, već i dobro dokumentovano u medicini.

Duvanski dim sadrži na stotine hemijskih supstanci, uključujući i nikotin, koji izaziva sužavanje krvnih sudova. Nikotin, prisutan u oba tipa cigareta, ima posebno destruktivan uticaj na vaskularni sistem. On podstiče oslobađanje adrenalina, što povećava srčani ritam i pritisak. Ovaj konstantan stres kom su izloženi zidovi krvnih sudova može dovesti do njihove disfunkcije i povećanog rizika od razvoja ozbiljnih vaskularnih bolesti.

Sužavanje vena otežava normalan protok krvi nazad ka srcu, dok vremenom zidovi ne oslabe i venski zalisci unutar njih ne popuste. Onda se dešava zastoj u vraćnju krvi ka srcu, ali i nagomilavanje krvi u nogama, što vodi ka proširenim venama.

Elektronske cigarete izazivaju upale u venama

Istraživanja su pokazala da elektronske cigarete, iako često viđene i promovisane kao "bezopasna" alternativa klasičnim cigaretama, takođe imaju ozbiljne posledice po vaskularno zdravlje.

Dr Jocić ističe da sastojci poput propilen glikola, glicerina i različitih aroma mogu izazvati upale u venama, ometati normalan tok krvi i stvarati naslage koje otežavaju rad krvnih sudova.

Pušenje je opasnost za vene
Pušenje je opasnost za venefoto: Profimedia

Dr Jocić naglašava da je važno razumeti da pušenje, bilo tradicionalnih ili elektronskih cigareta, ne utiče samo na pluća, već ima ozbiljan uticaj na celokupno kardiovaskularno zdravlje.

- Vene su ključni deo našeg vaskularnog sistema, a pušenje može dovesti do njihovog trajnog oštećenja. Ovo je alarm za sve, bez obzira na uzrast i pol, upozorava dr Jocić i dodaje:

- Lakše je ostaviti cigarete, nego lečiti posledice, uključujući tu i štetu na krvnim sudovima. Ako ne možete da isključite neke faktore rizika, poput genetike, pola ili starosti, bar pokušajte ono što je u vašoj moći da eliminišete rizike koji zavise samo od vas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track