JAVITE SE LEKARU KOD PRVIH SIMPTOMA VELIKOG KAŠLJA U ovim zemljama članovima porodica gde stiže BEBA savetuje se 1 doza VAKCINE
Foto: Shutterstock

INFEKTOLOG

JAVITE SE LEKARU KOD PRVIH SIMPTOMA VELIKOG KAŠLJA U ovim zemljama članovima porodica gde stiže BEBA savetuje se 1 doza VAKCINE

Saveti stručnjaka -

U ovom trenutku epidemije velikog kašlja najvažnije je da potenciramo pravovremeno javljanje lekaru, čim se jave prvi simptomi, radi uključivanja antibiotske terapije jer samo pravovremena terapija smanjuje zaraženost i komplikacije, upozorava dr Svetlana Popović, infektolog.

Doktorka ističe da je u našoj zemlji vakcinacija dece protiv velikog kašlja obavezna, dok u pojedinim zemljama pored dece vakcinu primaju i odrasli kako bi se poboljšao kolektivni imunitet.

- U nekim zemljama, poput Engleske, Francuske i Australije, preporučuje se da u porodicama gde stiže novorođenče, stariji članovi dobiju jednu dozu vakcine. Novorođenče je najugroženija kategorija, pa se, recimo, u Nemačkoj i Velikoj Britaniji vakcina protiv pertusisa daje trudnicama tokom poslednja tri meseca trudnoće, imunitet se tako sa majke prenosi na bebu putem placente, i time se obezbeđuje novorođenčetu imunitet dok ne primi prvu dozu vakcine – objašnjava doktorka Popović.

SIMPTOMI VELIKOG KAŠLJA

Početni simptomi su curenje iz nosa, blaži kašalj, učestalo kijanje, povišena telesna temperatura, iscrpljenost i malaksalost.

Kasniji simptomi su teži kašalj i česte epizode zacenjivanja.

Podsećamo, juče je dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" objavio da je od komplikacija velikog kašlja već preminulo četvoro dece, a da je jedno dete na respiratoru i da je životno ugroženo.

- Nažalost, mala deca, odojčad do četiri meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta. Trenutno u Srbiji ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i to ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom - rekao je juče prof. dr Vukomanović.

Komplikacije bolesti su vrlo ozbiljne

Klinički oblici bolesti variraju od lakših do teških formi koje su uglavnom praćene komplikacijama poput bakterijske upale pluća, zapaljenja srednjeg uva, zapaljenja creva, krvarenja, upale mozga i poremećaja stanja svesti. Upale mozga mogu da ostave kod dece traje posledice, psihičku zaostalost, govorne mane, epilepsiju.

Lekari od prošle godine upozoravaju na porast broja zaraženih velikim kašljem, pre svega među decom i apeluju na vakcinaciju, ali broj pacijenata se još ne smanjuje, a sada smo svedoci i fatalnih ishoda ove surove bolesti. Razlog zato jeste, pre svega, smanjena stopa vakcinacije među decom, izostajanje sa revakcine, ali i slabljenje imuniteta ljudi jer vakcinacija protiv velikog kašlja ne daje trajni imunitet.

- Samo podizanjem svesti o imunizaciji dece doprineće se zasigurno da ovakve bolesti u jednom trenutku i definitivno budu iskorenjene - ističe dr Svetlana Popović.

Imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja sprovodi se kod beba od navršena dva meseca života, primenom kombinovanih vakcina. Primarnu seriju treba završiti pravovremeno do navršenih šest meseci života.

Prva revakcinacija se daje u drugoj godini života primenom jedne doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib (Pentaxim). Primarna vakcinacija se sprovodi sa tri doze kombinovane petovalentne vakcine DTaP-IPV-Hib.

Druga revakcinacija se sprovodi primenom jedne doze kombinovane četvoro-valentne vakcine (DTaP-IPV, Tetraxim) pre upisa u prvi razred osnovne škole ili tokom prvog razreda.

Treća revakcinacija daje se primenom jedne doze kombinovane dT vakcine (Ditevaksal-T za odrasle) u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track