Oralna higijena nije samo pranje zuba: Sigurno nikad niste pomislili da je ovo krivac za vaš loš dah
Foto: Profimedia

NE BISTE POGODILI

Oralna higijena nije samo pranje zuba: Sigurno nikad niste pomislili da je ovo krivac za vaš loš dah

Saveti stručnjaka -

Za eliminaciju lošeg zadaha nije dovoljno samo redovno pranje zuba. Postoji još jedan vrlo važan korak, koji sigurno zaboravljate.

Možda zvuči čudno ali stomatolozi tvrde da bi za zdravlje zuba i eliminaciju lošeg zadaha trebalo da peremo i obraze.

- Jedna od najčešćih grešaka u oralnoj higijeni na koju stalno nailazim je upravo zaboravljanje da i obrazi treba da se operu, kao i jezik – objašnjava dr Daz Sing, stomatolog iz Velike Britanije.

Preskakanje ovih delova usta prilikom pranja može dovesti do nakupljanja bakterija, što rezultira lošim zadahom i potencijalnim problemima sa oralnim zdravljem.

stomatolog, zubi, nega, nega zuba
foto: Shutterstock

- Jezik i unutrašnji obrazi mogu sadržati značajan broj bakterija, čestica hrane i mrtvih ćelija. Zanemarivanje ovih područja može omogućiti bakterijama da napreduju, doprinoseći lošem zadahu, formiranju plaka i drugim problemima sa oralnim zdravljem. Većinu lošeg zadaha, poznatog kao halitoza, izazivaju bakterije u ustima, posebno na jeziku. Redovno pranje pomaže u uklanjanju ovog plaka, sprečavajući ga da se stvrdne u kamenac, što može dovesti do bolesti desni i karijesa. Zanemarivanje unutrašnjih obraza tokom četkanja može dovesti do nakupljanja plaka duž desni. Ovo može doprineti upali desni i, vremenom, može dovesti do ozbiljnijih stanja kao što su gingivitis ili parodontitis – kaže dr Sing.

Sveobuhvatna oralna nega podrazumeva čišćenje svih površina usta, što uključuje zube, desni, jezik i unutrašnje obraze. Zanemarivanje bilo koje od ovih oblasti može ugroziti efikasnost vaše rutine oralne higijene.

Kada je u pitanju čišćenje unutrašnjeg obraza i drugih mekih tkiva u ustima, preporučuje se četkica za zube sa mekim vlaknima, koje su nežne za desni i delikatna tkiva u ustima, smanjujući rizik od iritacije ili oštećenja.

Izvor: Metro/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track