Koliko je bezbedna upotreba zaslađivača? Evo ko mora da obrati posebnu pažnju na doziranje
Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Ivana Mišić, nutricionista

Koliko je bezbedna upotreba zaslađivača? Evo ko mora da obrati posebnu pažnju na doziranje

Saveti stručnjaka -

U želji da živimo zdravije a da ipak uživamo u omiljenim ukusima, slatkišima i napicima, često posežemo za alternativama za šećer jer svi savetuju da bi ga trebalo izbegavati. Međutim, i tu pri izborima treba da budemo oprezni. Na ovu temu razgovarali smo sa Ivanom Mišić, nutricionistom.

Da li je bezbedno koristiti veštačke zaslađivače i postoji li količina preko koje ne bismo smeli da idemo?

- Pravilan naziv za „veštačke zaslađivače“ je zapravo nenutritivni zaslađivači. To su zaslađivači koji nemaju kalorijsku vrednost ili je ona veoma mala. Mogu biti dobijeni prirodnim putem ili hemijskim. Koristimo ih kada zelimo da zasladimo neki proizvodi a da im pritom smanjimo kalorijsku vrednost. Veštački zaslađivači, kao što su sukraloza, aspartam, ciklamat, i drugi, su uopšteno bezbedni kada se koriste u preporučenim količinama. Međutim, kao i kod većine supstanci, prekomerna upotreba može izazvati neželjene efekte kod nekih ljudi. Svaki od njih ima različitu slast i neki mogu biti čak i 150 do 13.000 puta slađi od stonog šećera. Zbog toga preporuke za količinu konzumacije se razlikuju kod zaslađivača. Za svaki zaslađivač je određena dozvoljena količina. Neka od neželjenih dejstva koje se mogu javiti jesu problemi sa varenjem, poremećen mikrobiom creva i smanjena apsorpcija hranljivih materija ...

Ivana Mišić, nutricionista
Ivana Mišić, nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Da li zaslašivače smeju da koriste osobe koje imaju dijabetes i insulinsku rezistenciju ili bi one trebalo da se u potpunosti uzdržavaju od njih?

- Studija koja je rađena na 103.388 učesnika dokazuje povezanost prekomerne upotrebe veštačkih zaslađivača i koronarnih bolesti, sa tim u vezi povremena upotreba zasladjivača neće imati negativnih efekata na zdravlje, dok bi redovna upotreba mogla da ih izazove. Kod osoba sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom upotreba zaslađivača nije zabranjena, ali njima je dozvoljena i mala količina šećera. A i postoje i drugi načini da povećamo sladak ukus u obroku, npr. dodavanjem voća.

Stevia ima slatki ukus, ali nema kalorija i ne utiče na nivo šećera u krvi.
Stevia ima slatki ukus, ali nema kalorija i ne utiče na nivo šećera u krvi. foto: Promo

Za osobe sa dijabetesom, posebno je važno pratiti ukupni unos ugljenih hidrata. Iako veštački zaslađivači obično ne sadrže ugljene hidrate ili kalorije, oni mogu uticati na ukupni utisak o ukusu hrane i pića, što može uticati na izbor hrane i unos drugih nutrijenata.

Za neke od zaslađivača kao što je aspartam, pojedini stručnjaci tvrde da može povećati rizik od nastanka kancera a ima ga u dosta proizvoda - žvakaćim gumama, napicima i sl. Znači li to da bi trebalo da se potrudimo da ga ne konzumiramo?

- Postoji nekoliko studija koje su se bavile mogućom vezom između aspartama i razvoja kancera. Većina ovih studija je sprovedena na životinjama, a rezultati su često bili kontradiktorni ili nejasni. Studije na ljudima su takođe bile različite u svojim nalazima. Regulatorna tela poput Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) su do sada ocenila da je aspartam siguran za upotrebu u prehrambenim proizvodima u količinama koje su unutar preporučenih dnevnih doza - ističe Mišić i savetuje da ograničimo zaslađivače u visoko prerađenoj hrani:

- Veštački zaslađivači se obično nalaze u visoko prerađenoj hrani, preporučujem da ih potpuno ograničite. Neke bezbednije alternative uključuju prirodne opcije kao što je stevija koji ne izaziva iste probleme.

Sirup od urmi napravljen je od soka urmi i ima bogat ukus sa visokim sadržajem prirodnih šećera.
Sirup od urmi napravljen je od soka urmi i ima bogat ukus sa visokim sadržajem prirodnih šećera.foto: Shutterstock

Da li su prirodne zamene za šećer (stevia, eritritol, javorov sirup, sirup od urmi...) bolji izbor i smeju li da ih koriste osobe koje imaju dijabetes i insulinsku rezisteniciju?

- Prirodne zamene za šećer poput stevije, eritritola, javorovog sirupa, sirupa od urmi i drugih mogu biti bolji izbor za osobe koje imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju u odnosu na obični beli šećer zbog njihovog niskog glikemijskog indeksa ili nula kalorija - kaže nutricionista i dodaje:

- Ove prirodne zamene za šećer mogu biti bolji izbor za osobe sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom, jer ne uzrokuju nagli porast nivoa šećera u krvi. Međutim, i dalje je važno pratiti ukupni unos ugljenih hidrata i kalorija kako bi se održao dobar nivo kontrole nad nivoom šećera u krvi.

Stevija je biljni zaslađivač koji se dobija iz listova stevije biljke. Ona ima slatki ukus, ali nema kalorija i ne utiče na nivo šećera u krvi.

Eritritol je prirodni šećerni alkohol koji se nalazi u voću i fermentisanim namirnicama. On ima malo kalorija i ne utiče značajno na nivo šećera u krvi, takođe je popularan izbor za ljude koji paze na unos šećera.

Javorov sirup se dobija od soka javorovog drveta i ima slatkast ukus. Ima nešto više kalorija od šećera, ali ima niži glikemijski indeks, što znači da neće toliko dramatično uticati na nivo šećera u krvi.

Sirup od urmi je zaslađivač napravljen od soka urmi i ima bogat ukus sa visokim sadržajem prirodnih šećera. Iako ima kalorija, takođe ima i neke hranljive sastojke poput vlakana i minerala.

javorov sirup
foto: Shutterstock

Koji su po Vašem mišljenju bezbedni načini da zasladimo omiljena pića, dezerte i napitke?

- Jedan od načina je da dodajemo obrocima sladje voće poput banana, smokava.... Zatim, stevija je prirodni zaslađivač i može se koristiti za zaslađivanje kafe, čaja, smoutija, kao i za pripremu raznih dezerta. Zatim, javorov sirup ima bogat ukus i koristi se za zaslađivanje palačinki, vafli, smutija, kao i za pripremu raznih soseva i marinada. Sirup od kokosovog šećera je zaslađivač napravljen od soka cveta kokosovog drveta, ima blago karamelni ukus i može se koristiti za zaslađivanje kafe, čaja, pečenja i drugih dezerta.

Važno je istaći da, iako su ovi zaslađivači smatrani bezbednim, treba ih koristiti umereno kao deo uravnotežene ishrane.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track