Ovde je bolnička farmacija najkompletnija: Jedini u Srbiji pravimo preparate za pacijente koji ne mogu da uzimaju hranu
Foto: Nenad Kostić

2. marta obežava se DAN VMA

Ovde je bolnička farmacija najkompletnija: Jedini u Srbiji pravimo preparate za pacijente koji ne mogu da uzimaju hranu

Saveti stručnjaka -

Prvi podaci o postojanju vojne apoteke u Beogradu odnose se na Apoteku "Vojnog špitalja" osnovanog u Beogradu 1836. godine. Kao rezultat sveukupnog stručnog, naučnog, farmaceutsko-tehnološkog i edukativnog statusa, 1990. godine vojna apotka je dobila naziv Instutit za farmaciju a potom dobija naziv Sektor za farmaciju. Danas je ovaj organizacioni deo VMA deo ustanove koja je uvela Integrisani sistem menadžmenta kvalitetom i Sektor za farmaciju prerastao je u Službu za farmaceutsku delatnost.

Povodom obeležavanja jubileja Vojnomedicinke akademije, razgovarali smo sa načelnicom Službe za farmaceutsku delatnost.doc. dr Vesnom Putić, specijalistom farmaceutske tehnologije i magistrima farmacije, Mirjanom Bošković, rukovodocem jedinice za pripremu citota i Jasminom Zečević, Nacelnicom Odeljenja sanitetskog materijala.

Koji je osnovni zadatak službe za farmaceutsku delatnost VMA?

- Služba za farmaceutsku delatnost (SFD) odgovorna je za snabdevanje kako gotovim lekovima i različitim medicinskim sredstvima domaćih i inostranih proizvođaca, tako i lekovima koji se izrađuju u okviru službe za farmaceutsku delatnost i to je nešto na šta smo decenijama unazad ponosni. Odgovorna je za snabdevanje svih klinika i instituta u okviru VMA, kao i civilnih zdravstvenih ustanova, koje su u skladu sa dozvolama Ministarstva zdravlja upućene na snabdevanje u VMA, lekovima koji se ovde izrađuju, a nedostupni su na domacem trzistu iz bilo kakvih razloga - kaže doc. dr Vesna Putić.

Koje celine čine ovu službu?

- Koncept koji je zastupljen na VMA je po meni najkompletniji kada je u pitanju farmaceutska delatnost u bolničkom sektoru. Osim odeljenja koja su definisana za planiranje nabavke, prijem i izdavanje materijala (lekovi i medicinska sredstva, kako za pacijente koji su ukazali svoje poverenje u smislu bolničkog lečenja u VMA, tako i za pacijente - vojne osiguranike kojima se izdaju lekovi na recept), u okviru službe za farmaceutsku delatnost izrađuju se lekovi različitih farmaceutsko-tehnoloških oblika u skladu sa individualnim potrebama pacijenata i ova oblast unazad dugo je imala lidersku poziciju. Kompletnost sopstvenog programa izrade lekova ogleda se i u postojanju Odeljenja za ispitivanje i kontrolu kvaliteta. Ovo odeljenje odgovorno je za potvrdu zahtevanog kvaliteta polaznih sirovina i kao i finalnih proizvoda, ne samo izrađenih u VMA već i kao pružanje usluge civilnom sektoru. Ovo odeljenje je akreditovano od strane Akreditacionog tela Srbije i kao takvo apsolutno kompetentno u obimu svoje akreditacije. I u tom smislu mislim da smo, u obimu sertifikovanja VMA, najkompletniji kada je u pitanju izrada lekova u bolničkim uslovima.

Tim farmaceuta Službe za farmaceutsku delatnost VMA
Tim farmaceuta Službe za farmaceutsku delatnost VMAfoto: Nenad Kostić

Decenijama unazad VMA je vodeća ustanova u okviru vojnog zdravstva, određena da vrši zbrinjavanje, u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, kako za vojne osiguranike i članove njihovih porodica, tako i kao punopravna podrška lečenju civilnih osiguranika, o čemu svedoči i ugovor između VMA i RFZO RS:

Mirnodopski uslovi, koji podrazumevaju redovnu situaciju, su jedan segment naših zadataka, a sve vanredne situacije (elementarne nepogode, pandemija...) su poseban segment sa ciljem blagovremenog i efikasniog sprovođenja dijagnostike, lečenja ili preventivne medicinske zaštite.

Na šta je Služba za farmaceutsku delatnost VMA posebno ponosna?

- Ono na šta bismo posebno ukazali je jedinstveni način na koji se u ovoj bolnici pripremaju lekovi koji su predviđeni za lečenje pacijenta koji boluju od malignih bolesti. Kada su u pitanju drugi oblici individualnih terapijskih pristupa, želim da spomenem da smo ustanovili i izrađujemo za naše pacijente decenijama unazad, preparate namenjene za situacije u kojima su prethodno iscrpljene sve mogućnosti za nadoknadu hranljivih materija ili je potrebno u tom smislu ih pripremiti za opsežne hirurske intervencije, i koliko mi je poznato jedino VMA ima ovakav pristup. Takođe se izrađuju rastvori za sprovođenje najtežih kardiohiruških intervencija, i druge bolnice koje imaju takve programe se takođe snabdevaju od nas. A kada je u pitanju relizacija transplantacionih procedura, preparati i rastvori koji su preko potrebni za njihovo sprovođenje takođe se izrađuju jođ od devedesetih godina prošlog veka u Odeljenju za farmaceutsku tehnologiju SFD VMA, taćnije u vremenima kada ovih rastvora nije bilo na domaćem trzistu niti su se mogli nabaviti na inostranom - kaže doc. dr Putić.

VMA lider u zdravstvenom zbrinjavanju

- U okviru VMA rade farmaceuti sa različitih grane farmacije i to u okviru instituta za biohemiju, instituta za nukelarnu medicinu, za medicinska istraživanja, centra za kliničku farmakologiju, laboratorija za nacionalnog centra za kontrolu trovanja i zapravo smo mi familija koja je usko povezana da učini da VMA bude lider u zdravstvenom zbrinjavanju - kaže doc. dr Putić.

Mirjana Bošković, magistar farmacije i rukovodilac jedinice za pripremu citostatika.
Mirjana Bošković, magistar farmacije i rukovodilac jedinice za pripremu citostatika.foto: Nenad Kostić

Laboratorija za centralizovanu pripremu citostatika u okviru VMA jedina je takva u Srbiji. A sve je počelo još pre 20 godina.

- Naša laboratorija je za sada je jedinstvena u Republici Srbiji zahvaljujući i tome što su još pre 20 godina naše kolege, naši učitelji, prepoznali potrebu za ovakvom vrstom laboratorije. Praktično smo u korak sa kolegama iz Evrope pristupili ovakvoj organizaciji pripreme citotoksičnih lekova za svakog onkološkog bolesnika koji taj lek treba da primi putem infuzije. Ovi lekovi su sami po sebi štetni i zbog toga je potreban poseban oprez pri samom rukovanju sa njima i definisani uslovi pod kojima se infuzije pripremaju za svakog pacijenta pojedinačno.To zahteva naročitu pažnju, znanje i uslove rada. Naša laboratorija je opremljena po najsavremenijim zahtevima i u pogledu obučenosti kadra u potpunosti prati vodiče evropske i svetske onkološke farmacije, koja je sve razvijenija farmaceutska grana - kaže Mirjana Bošković, magistar farmacije i rukovodilac jedinice u kojoj se vrši priprema citostatika i dodaje:

- Mi na jednom mestu snabdevamo 10 klinika. Terapiju pripremamo tokom istog dana kada bolesnik treba da je dobije. Veliku brigu poklanjamo i adekvatnom zbrinjavanju opasnog otpada koji nastane prilikom pripreme takvih lekova. Naši farmaceuti su članovi Evropske asocijacije za onkološku farmaciju a takođe sarađujemo sa stručnjacima na polju onkološke farmacije kao najmlađe grane farmaceutske struke koja obuhvata celovitu brigu o pacijentima obolelim od najtežih bolesti.

Jasmina Zečević, magistar farmacije i rukovodilac jedinice izdavanja lekova i materijala
Jasmina Zečević, magistar farmacije i rukovodilac jedinice izdavanja lekova i materijalafoto: Nenad Kostić

Šta obuhvata Odeljenje sanitetskog materijala i da li su pacijentima na VMA dostupni savremeni lekovi?

- Odeljenje sanitetskog materijala obuhvata odeljenje gotovih lekova i poliklinička apoteka. Ovo odeljenje snabdeva sve klinike i institute VMA. Odgovorno je i za pružanje pravih informacije o leku, načinu njegove upotrebe, neželјenim dejstvima, interakcijama, kako lekarima na klinikama i u institutima VMA, tako i pacijentima u polikliničkoj apoteci, jedan je od najvažnijih zadataka farmaceuta specijalista farmakoterapije. Na VMA se leče vojni i civilni osiguranici kojima je dostupna najsavremenija terapija neophodna za lečenje - kaže Jasmina Zečević, magistar farmacije i Načelnik Odeljenja sanitetskog materijala i dodaje:

- Takođe su aktivnosti usmerene i prema drugim vojnozdravstvenim ustanovama i potrebama vezanih za realizaciju mirovnih operacija. S obzirom da smo mi tercijarna ustanova, akcenat se stavlja na pacijente sa biološkom terapijom, citoterapijom, snabdevanje lekovima, a radimo i snabevanje vojnih pacijenata lekovima za retke bolesti. Snabdevanje kllinika je svakodnevno.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track